Предстои достатъчно интересна седмица с доста събития, най-важното от които е решението за лихвения процент на ФРС в САЩ. По-нататъшното влошаване на икономическата ситуация вероятно ще продължи за всички региони.

Продължава и тази седмица публикацията на тримесечните отчети на крупните компании. Независимо от песимистичните очаквания, реалността може да се окаже дори по-лоша, отколкото се очаква. В такава ситуация натискът върху фондовите пазари може да се усили, което ще подкрепи йената и долара през седмицата.

EUR/USD

През декември европейската валута рязко се покачи и достигна съпротивата 1.47, но укрепване над това равнище не й се отдаде, след което възобнови понижението. През изминалата седмица спадът по двойката се ускори и европейската валута достигна минимални нива от началото на годината.

На седмичния таймфрейм натискът за по-нататъшно снижение на евро/долар остава актуален, а целите на спада са в района на 1.2000. На дневната графика устойчивият низходящ натиск ще се запази, докато еврото се задържа под зоната на съпротива 1.3140-1.3230. Връщане под 1.2810 ще сигнализира за спад. Укрепване над 1.3140 може да провокира ръст на еврото.

GBP/USD

През декември английската валута продължи спада и достигна нов минимум от 2002 г. И през изминалата седмица английската валута продължи с рязкото понижение, показвайки минимално равнище от 1985 г. На седмичната графика спадът се ускори, но закриване на седмицата под дъното от 2001 г. не стана, което може да донесе риск от корекция по двойката.

В същото време обаче низходящият натиск остава крайно силен, като на дневния таймфрейм паундът преодоля ключовата подкрепа и сформира сигнали за продължение на низходящата тенденция. Укрепване под 1.3670 ще сигнализира в полза на понижението на английската валута. Укрепване над 1.3840 може да провокира ръст.

USD/JPY

През декември двойката продължи спада, преодолявайки минимума от октомври и достигна ниво в района на 87.10. През изминалата седмица долар/йена направи опит за развитието на низходяща тенденция и рязко се понижи, но преодоляване на подкрепата 87.10 не й се отдаде.

На седмичния таймфрейм низходящия натиск продължава да остава силен, докато двойката се задържа под 93.20. Ако двойката се задържа над 87.10, това може да предизвика корекционен ръст. На дневната графика на двойката общата тенденция за понижение остава актуална, повишеният ръст от спад се запазва, докато двойката се намира под равнището 90.30. Укрепване под подкрепата 88.00 ще сигнализира в полза на по-нататъшното понижение. Задържане над нивото 90.30 може да провокира ръст.

USD/CHF

През декември долар/франк рязко се понижи и достигна минимални значения за последните 5 месеца. Миналата седмица двойката успя да преодолее съпротивата 1.1280, след което рязко се покачи, достигайки следващата съпротива в района на 1.17.

На седмичната графика двойката възобнови ръста, но общата сигуация остава нееднозначна. На дневния таймфрейм USD/CHF се задържа над 1.1330, което предполага по-нататъшен ръст за долара. Техническите предпоставки за средносрочен ръст остават актуални. Укрепване под 1.1430 ще сформира сигнали за понижение. Ръст над 1.1610 ще сигнализира за покачване.

Финансова къща Популярна каса

*Мнението, изразено в този материал, не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.