Финансовата криза се оказа пагубна се мащабните строителни проекти в градове, отчитащи бум в строителния сектор през последните няколко години като Дубай, Москва и Абу Даби, чийто изглед през последните години значително се модернизира, пише Spiegel.

Ако прекъсването на тези проекти изглеждаше почти невъзможно само преди 1-2 години, то в момента работата по повечето е замразена за неограничено време. Причината навсякъде е една и съща - липсата на достатъчно пари за дофинансиране.

Глобализацията ясно показва на всички, че започне ли криза на някой пазар по света, тя се разпространява и влияе върху всички останали. Кризата в имотния сектор започна в САЩ, пренесе се в Европа и постепенно удари и едни от най-динамично развиващите се пазари като Дубай, Русия и Китай.

Въпреки че специалистите не вярваха, че на тези пазари може да последват съдбата на САЩ, Великобритания и Испания, спадът на цените е и замразяването на редица проекти е факт.

Завършването на най-високата кула в света Burj Dubai с планирана височина над 800 м се отложи заради кризата.

Повечето специалисти в сектора не предвиждат възстановяване на пазарите преди началото на следващата година. Дотогава основен проблем за почти всички компании ще бъде оцеляването.