Продажбите на съществуващи домове в САЩ изненадващо са се повишили през изминалия месец,показват изнесени днес данни на Националната асоциация на строителите.

През декември повишението е било от 6.5% до ниво от 4.74 млн. на годишна база, което значително превиши очакванията на анализаторите за понижение до 4.4 млн. на годишна база.

Средната цена на този род имоти се е понижила с 15.3% на годишна база до ниво от 207 000 долара, което бе и най-ниското им ниво от май 2003 година насам, или най-голямото им месечно понижение от 1968 година насам.

До голяма степен в основата на повишените продажби са стояли понижаващите се цени, които са стимулирали част от купувачите да прибегнат до действия.

Големият брой на просрочените ипотечни заеми, както и на обявените за продажба жилища от финансовите институции, също допринасят за ръста на продажбите.

Данните се приеха изключително благоприятно от пазара, като инициираха ръст на щатските индекси. Пазарните участници са на мнение, че трудностите за щатската икономика ще продължат до трайно възстановяване на ситуацията на пазара на труда.

Индексът на сините чипове Dow Jones регистрира повишение от над 130 пункта след първия си час на търговия.

За цялата изминала година са били продадени 4.9 млн. съществуващи жилища, което е понижение от 13% на годишна база и най-ниското ниво от 1997 година насам.

Друг окуражаващ факт е бил значителното намаляване на непродадените жилища, които са намалели с 12% до 3.7 млн. броя. Средния срок за продажбата на жилище също се е понижил до 9.3 месеца, от 11.2 месеца през ноември.