Най-голямата щатска застрахователна компания по пазарна стойност - Travelers Cos., обяви, че печалбата й за четвъртото тримесечие е намаляла с 25% вследствие на инвестиционни загуби, информира Bloomberg.

Печалбата на застрахователя е намаляла до 801 млн. долара, или 1.35 долара на акция, при 1.06 млрд. долара, или 1.64 долара на акция, в сравнение със същия период година по-рано. Оперативната печалба, която не включва някои инвестиционни резултати, възлиза на 1.58 долара на акция.

Travelers надмина American International Group Inc (AIG) и MetLife Inc. по пазарна стойност, след като успя да заобиколи инвестициите, свързани с ипотечни заеми, които сринаха цените на акциите на конкурентите й с по над 50% през последната година. Travelers инвестира предимно в общински облигации и корпоративен дълг.

Пазарната стойност на Travelers се е понижила с около 17% през последната година на Нюйоркската фондова борса, което е четвъртото най-добро представяне сред 24-те компании в индекса KBW Insurance Index.

Продажбите на застрахователни полици са нараснали с по-малко от 1%, до 5.38 млрд. долара.

Застрахователната компания реализира нетна инвестиционна загуба от 219 млн. долара преди данъци, в сравнение с 12 млн. долара печалба година по-рано.

Пазарната капитализация на Travelers в момента възлиза на около 22 млрд. долара, докато тази на на MetLife е около 21.2 млрд. долара по цени на затваряне от вчера. Базираната в Ню Йорк AIG, чиято пазарна стойност възлизаше на около 100 млрд. долара в края на 2007 г., в момента е оценявана от пазара на около 16.9 млрд. долара.