Обобщените директни загуби за фирмите в България заради газовата криза са 456 млн. лв. Това сочат данните на Министерство на икономиката и енергетиката от 386 стопански субекта.

От тях преки загуби са декларирали 325, а косвени - 252. Анализът показва, че фирмите са натрупали преки загуби в размер на 213 млн. лв. и косвени загуби - 243 млн. лв.

Посочените загуби от 456 млн. лв. са декларирани от директно засегнатите от кризата стопански субекти и не включват загубата за държавния бюджет от преустановяването или намаляването на дейността им.

Като се има предвид, че намалението на производството на фирмите ще доведе до негативен ефект по отношение на приходите от данъци през текущата и следващата година, експертните оценки на Министерството на икономиката и енергетиката сочат, че общите загуби за икономиката надхвърлят значително 500 млн. лв.

Предстои уточняване на загубите за бюджета. Някои от фирмите също доуточняват крайния размер на загубите.

Анализът на Министерството на икономиката и енергетиката не включва информация за загубите за икономиката, които ще бъдат реализирани по линия на излъчените емисии вредни газове, предвид на това, че топлофикационните дружества, както и не малък брой от дружества от индустрията, са използвали алтернативни горива.

Анализът не включва и информация за мултипликационния ефект от загубите, който има влияние върху фирмите клиенти и фирмите доставчици на засегнатите от кризата стопански субекти.