Частното кредитиране в Румъния е забавило сериозно ръста си през изминалата година след няколко години на бурен ръст, сочат данни на румънското финансово издание ZF.ro.

Ръстът през изминалата година е бил в размер на 25.8% в реално изражение, или половината, в сравнение с отбелязания през 2007 г. ръст от над 50%.

Рязкото ограничаване на отпусканите кредити през последните два месеца на миналата година е сред основните причини за значителното забавяне на сектора.

Резултатът е налице следствие от финансовата криза, обхванала всички европейски икономики, което накара и банките да ценят ресурсите си.

Банките повишиха изискванията си за отпускане на кредити, като в същото време лихвите остават относително високи - ситуация, наблюдавана и у нас.

Много от пазарните наблюдатели коментират, че вече са налицедостатъчни данни, сочещи негативното развитие на румънската икономика, които да накарат румънската централна банка да прибегне до намаляване на лихвения процент в страната.

Друго очаквано действие в посока на стимулиране на икономиката и отпускането на средства е намаляването на задължителните минимални резерви на банките, които да увеличат свежия им капитал.

Нуждата от свежи ресурси принудиха много финансови институции в северната ни съседка, предимно гръцки, да предложат лихви по депозити в размер на 25% годишно.

Към края на миналата година кредитите, отпуснати на частния сектор в Румъния, са били в размер на 49.7 млрд. евро, като 58% от тях са били в чуждестранна валута.