Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви в Давос, че следващата "важна" среща на банката ще бъде през март, което предполага, че финансовата институция ще избегне намаляването на основната лихва, очаквано от някои инвеститори през следващата седмица, информира Bloomberg.

ЕЦБ беше принудена да предприеме най-агресивните намаления на основната си лихва в 10-годишната си история, след като световната финансова криза вкара Еврозоната в рецесия. Трише обаче все още дава индикации, че банката няма желание да последва Федералния резерв на САЩ и да намалява основния лихвен процент до ниво, близко до нулата.

Много ниските лихвени проценти имат някои неудобства, които банката се опитва да избегне, според Трише.

ЕЦБ намали основния си лихвен процент с 2.25 процентни пункта от началото на октомври, изравнявайки предишното му рекордно ниско ниво от 2%.

ЕЦБ има най-високия лихвен процент в групата на седемте най-развити нации. ФЕД, Централната банка на Великобритания и Швейцарската централна банка намалиха лихвените си проценти с повече, след като най-големите световни икономики навлязоха едновременно в рецесия за първи път от Втората световна война насам.

Международният валутен фонд вчера намали прогнозата си за икономиката в Еврозоната, прогнозирайки свиване с 2% през тази година. Предишната прогноза беше за свиване от 0.5% през 2009 г.

Инфлацията в Еврозоната вероятно е намаляла до 1.4% през януари, в сравнение с 1.6% през декември, според проучване на Bloomberg. Официалните данни трябва да бъдат обявени от Евростат утре.

"Правим, каквото е необходимо, за да позволим инфлацията в средносрочен план да съвпада с нашето определение за ценова стабилност - по-малко от 2%, но близо до 2%," казва Трише.

По-късно днес Трише ще говори за европейското икономическо управление, като към него ще се присъединят председателят на Deutsche Bank Йозеф Акерман, финансовият министър на Италия Джулио Тремонти и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.