Изминалата седмица донесе на пазара голяма порция негативи. Публикуваните данни отново потвърдиха, че много икономики, а и световната икономика като цяло, вече са в състояние на рецесия. В тези условия икономическите перспективи пред много страни остават достатъчно негативни. Допълнителен натиск върху Европа създава и огромното количество кредити, които бяха раздадени на страните от Източна Европа и Прибалтика, рискът от неустойки, в които е крайно висок. И още един негативен фактор за Европа - несъгласуваността на действията на страните от Еврозоната, неспособността им да предприемат бързи и гъвкави действия. В такава ситуация рискът от по-нататъшно спадане на еврото спрямо болшинството валути остава висок.

EUR/USD

През януари спадът на европейската валута се възобнови и двойката се върна под 1.30. През изминалата седмица двойката направи опити за ръст, но развитието на възходящо движение не й се отдаде и в резултат еврото отново се понижи. На седмичния таймфрейм рискът от по-нататъшно снижение остава актуален, а целите на спада остават в района на 1.20. На дневната графика двойката сформира „пинсета", като така и не успя да преодолее съпротивата 1.3330, при което рязко се понижи, но засега се задържа над 1.2270. На четиричасовата графика евро/долар успя да пробие силната подкрепа в района на 1.2750 (формирано двойно дъно), което индикира по-нататъшен мечи импулс с краткосрочни цели в района на 1.2500. Връщане под 1.2770 ще формира сигнали за понижение. Укрепване над 1.2950 може да провокира ръст на европейската валута.

GBP/USD

През януари английската валута преодоля минимума от 2001 г. и достигна минимални значения от 1.1985, но укрепване под дъното от 2001г. не й се отдаде и двойката завърши месеца практически без изменение. През изминалата седмица тя направи рязка корекция, отигравайки голяма част от загубите през първата половина на януари. На седмичната графика е сформирана дивергенция, която носи риск от корекционен ръст за паунда, като в същото време низходящият натиск се запазва, докато паундът се задържа под 1.50. На дневния таймфрейм английската валута сформира конвергенция, след което коректира. Съществува риск от продължение на корекцията в района на 1.4700 и след това до 1.5000. Укрепване под 1.4320 ще сигнализира в полза на понижението. Укрепване над 1.4630 може да провокира ръст за паунда.

USD/JPY

През януари двойката предприе опити за преодоляване на подкрепата в района на 87.20, които се оказаха неудачни, след което направи възстановяване и закри месеца практически без изменение. През изминалата седмица долар/йена направи корекция, но отново не успя да се закрепи под 87.20. Рискът от по-нататъшно понижение се запазва, въпреки че неспособността на двойката да преодолее подкрепата сигнализира за възможен корекционен ръст. На седмичния таймфрейм низходящия натиск продължава да остава силен, докато долар/йена се задържа под 92.70. На дневната графика общата тенденция на понижение остава актуална, в същото време двойката започна консолидация. Укрепване под подкрепата 89.00 ще сигнализира в полза на по-нататъшното понижение. Връщане над нивото 91.00 може да провокира ръст.

USD/CHF

През януари ръстът по двойката се възобнови и голяма част от загубите понесени през декември бяха върнати. Миналата седмица двойката консолидира и затвори седмицата практически без изменение, не успявайки да преодолее съпротивата 1.1710. На седмичната графика долар/франк възобнови ръст, но общата ситуация остава многозначна. На дневния таймфрейм USDCHF засега се задържа над 1.1330, което предполага по-нататъшен ръст за долара. Все още имаме възходящ канал на часовата графика. Краткосрочните сигнали са възходящи с цел в района на 1.1750. Техническите предпоставки за средносрочен ръст остават актуални. Укрепване под 1.1540 ще сформира сигнали за понижение. Ръст над 1.1710 ще сигнализира за покачване.

Финансова къща Популярна каса

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.