Ирландското правителство може да инжектира общо 8 млрд. евро в Allied Irish Banks и Bank of Ireland през първата половина на тази седмица, информира Reuters, позовавайки се на публикация на Irish Times от днес.

Засега няма официално изявление от министерството на финансите, нито коментари от страна на двете банки.

Правителство има желание да налее по над 4 млрд. евро във всяка от двете банки, според източници, но Allied Irish Banks са се възпротивили срещу такова ниво на капитализация, твърдят от Irish Times.

Застрахователна схема срещу потенциални загуби, свързани с лоши заеми на двете банки, също е част от сделката, според вестника.

Разговорите за момента са концентрирани върху това дали сумата да бъде разделена по равно между двете банки, твърдят от Irish Times, добавяйки, че правителството ще одобри схемата във вторник, а официалното изявление ще бъде дадено след затварянето на пазарите във вторник или сряда.

През уикенда в Sunday Times се появи публикация, че правителството ще инвестира 7 млрд. евро в Allied Irish Banks и Bank of Ireland и води преговори да ги застрахова срещу потенциални загуби в размер на до 24 млрд. евро имотни заеми.

Схемата за рекапитализация на банките ще бъде обявена тази седмица, твърдят от Sunday Times, без да се позовават на източници.

Двете банки ще получат по 3.5 млрд паунда срещу издаването на привилегировани акции, които ще носят на държавата годишна лихва от 8% или общо 560 млн. евро, според Sunday Times.