Цените на недвижимите имоти в Дубай са се понижили с 25% за последните 4 месеца, а в столицата на Обединени арабски емирства - Абу Даби с около 20%, сочат данни на Morgan Stanley, цитирани от Arabian Business.Това понижение се оказа по-лошо дори и от най-лошите прогнози

Основната причина за спада на цените и броя на сделките в имотния сектор в региона, особено в края на 2008 г., е световната финансовата криза.

Цените на луксозните имоти в Дубай, включително тези в най-високата кула в света - Burj Dubai и изкуствено изградения остров Jumeirah, са спаднали с 35%, след като строителният бум в емирството започна да се забавя през есента на миналата година.

Според официалните данни на уеб портала Zawya, спрените строителите проекти на територията на ОАЕ до момента са на обща стойност 263 млрд. долара.

Най-пострадалата компания е Emaar Properties, като печалбата й за последните три месеца на 2008 г. се е понижила с 7.5%, а акциите й са загубили 17% от стойността си.

За сега понижението в наемите на имотите в Дубай е по-малко в сравнение с цените, като за последния месец на миналата година спадът е с около 7%, а на вилните имоти- с 10%