Надзорният съвет на Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) свиква извънредно ОСА на 25 март 2009 г., съобщават от финансовата институция.

На него ще се гласуват предложения за промени в устава на КТБ АД, както и приемане на промени в броя и състава на Надзорния съвет на банката, и определяне размера на възнаграждението и размера на гаранцията за управлението на новите членове на НС.

Предложението за решение към ОСА е да приеме промени в броя и състава на НС на банката, като увеличава броя на членовете от три на пет лица и избира за членове на надзорния орган Варит Мубарак Саид Ал-Каруси и Файсал Амур Мохамед Ал-Риями, граждани на Султаната на Оман.

ОСА да определи размера на възнаграждението на новите членове на Надзорния съвет в размер, равен на този, получаван от досегашните членове на НС, и определи размера на гаранцията за управлението на новите членове на съвета в размер на тримесечното им брутно възнаграждение.

Нека да припомним, че през миналата седмица стана ясно, че мажоритарният акционер на КТБ Бромак ЕООД е сключил предварителен договор за продажба на 1 800 000 от притежаваните от него акции (30% от капитала) на КТБ, на купувача Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л., Люксембург. Последното е със собственик на капитала Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман.

Държавният общ резервен фонд на Оман е една от основните инвестиционни институции на правителството на Султаната на Оман. Фондът е осъществил редица инвестиции в България и счита, че участието му в капитала на Корпоративна търговска банка АД е следващата съществена стъпка от инвестиционната му дейност в страната, се казваше в корпоративното съобщение от миналия вторник.

Планираната сделка е в съответствие със стратегията на акционерите на КТБ за нейното бъдещо развитие. Бъдещият акционер в българската банка е подал заявления до БНБ и КЗК за придобиване на необходимите разрешителни.

Днес акциите на КТБ поевтиняха на БФБ с 2%, до 73.5 лв., при обем от 5012 лота.