Българският президент Георги Първанов, чиято страна пострада от "газовата война" между Русия и Украйна в началото на годината, ще направи официално посещение в Москва в сряда, предаде АФП, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

Първанов заминава по покана на руския президент Дмитрий Медведев. Българският държавен глава, който ще пребивава в Русия до петък, ще открие тържествено Годината на България на 5 февруари на новата сцена на "Болшой театър", се посочва в комюникето от Кремъл.

В интервю за българската телевизия от петък, цитирано от AFP, Медведев призова за ускоряване на процеса на изграждане на газопроводите Южен и Северен поток, чиято цел ще бъде диверсифициране на маршрута за доставки на руски газ за Европа.

На 4 февруари, в хотел "Президент" в Москва ще се състои презентация на книгата на Първанов "България в глобалния свят", отбелязва в."Росийская газета", цитирайки съобщение на пресцентъра на руския президент. В пресконференцията при презентацията ще вземат участие видни държавни, обществени и политически дейци от Русия и България, акредитирани в Русия посланици, водещи политолози и журналисти.

Главна тема в преговорите между Първанов и Медведев ще бъде газовата криза от началото на тази година , съобщи днес българският посланик в Москва Пламен Грозданов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На пресконференция в руската столица посланикът подчерта, че двамата държавни глави ще отделят внимание на разработването на алтернативни маршрути за доставка на руски газ за България и в частност газопровода "Южен поток".

По думите на българския дипломат Първанов и Медведев ще обсъдят евентуалните мерки, които трябва да бъдат предприети от двете страни, за да не се повтаря кризата. Пламен Грозданов припомни, че общественото мнение в България е обвинявало и Русия, и Украйна за случилото се в началото на януари и че по силата на действащия договор "Газпром" е задължен да доставя природния газ до границите на България.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС