Втората най-голяма швейцарска банка Credit Suisse Group AG планира да намали бонусите на инвестиционните си банкери с около 55% след 13.6 млрд. долара намаления на стойността на активи, информира Bloomberg, позовавайки се на източници близки да компанията.

Credit Suisse, заедно с базираната в Ню Йорк Morgan Stanley и UBS AG, вече въведе промени, които й позволяват да възстанови част от изплатените бонуси в следващи години, ако даден служител напусне или се установи, че се държал по начин, който вреди на компанията.

От Credit Suissе засега не са коментирали официално намалението на бонусите. Служителите на подразделението за инвестиционно банкиране са наброявали 21 300 в края на септември.

UBS, Deutsche Bank и други банки намаляват бонусите след като индустрията отчете повече от 1 трлн. долара загуби и намаления на стойността на активи свързани с кредити. Deutsche Bank ще намали средствата за бонуси с около 60%, след като отчете рекордна загуба. Индустрията е под политически натиск да намали заплащането докато правителствата обмислят планове да премахнат "токсичните" активи на банките.

Credit Suisse обяви през декември, че главният изпълнителен директор Брейди Дуган, председателят Валтер Килхолц и ръководителят на инвестиционната банка Пол Калейо, се отказват от бонусите си за 2008 г., след като финансовата институция отчете 3 млрд. швейцарски франка (2.6 млрд. долара) загуби през октомври и ноември.

UBS, която е европейската банка с най-голяма загуба от кредитната криза, беше посъветвана да намали бонусите след като швейцарското правителство отпусна на финансовата институция 59.2 млрд. долара. Банката обяви миналата седмица, че е намалила с 80% до по-малко от 2 млрд. франка средствата за бонуси в цялата компания, с изключение на щатските брокери.