Гръцката Emporiki Bank, чийто мажоритарен собственик е френската Credit Agricole, обяви днес, че ще търси одобрението на акционерите за издаването на акции на стойност 850 млн. евро с цел набирането на допълнителни акции и подобряване на ликвидността, информира Reuters.

Credit Agricole ще запише изцяло емисията акции. Събранието на акционерите ще се състои на 26 февруари.

"Emporiki се радва на пълната подкрепа на Credit Agricole. Нашата цел е да направим така, че банката да е добре позиционирана, за да посрещне предстоящите предизвикателства и да се възползва от възможностите, след като икономическата обстановка се подобри," се казва в изявление на заместник главния директор на Credit Agricole Жан Фредерик дьо Кьос.

Други гръцки банки също увеличават капитала си, като участват в пакета за подкрепа на банковия сектор на правителството. Гърция обеща 28 млрд. евро на банките, за да бъде поддържано адекватно ниво на финансиране в икономиката.

Схемата предвижда капиталови инжекции посредством продажбата на привилегировани акции, гаранции по издаването на дългови ценни книжа и ликвидна подкрепа посредством специални правителствени облигации.

Гръцките власти очакват планът да подпомогне ръста на кредитирането да се запази над 10% през тази година.

Emporiki също така обяви, че очаква заделянето на провизии за лоши кредити в размер 500 млн. евро през 2008 г., като 300 млн. евро са за четвъртото тримесечие. Банката отчете 121.3 млн. евро загуба за първите девет месеца на 2008 г.