Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG официално отчете рекордна загуба за четвъртото тримесечие, след като търговията на финансовата институция с акции и облигации беше повлияна от финансова криза.

Нетната загуба на банката възлиза на 4.8 млрд. евро, в сравнение с 953 млн. евро печалба за същия период година по-рано, се казва в изявление на базираната във Франкфурт финансова институция. Данните съвпадат с предварителните резултати, обявени на 14 януари.

Подразделението за инвестиционно банкиране на Deutsche Bank отчита загуби вследствие на срива на фондовите пазари и на най-слабото представяне на облигациите с инвестиционен рейтинг от поне 35 години.

Акциите на банката са се обезценили с 24% от началото на годината, понижавайки пазарната й стойност до 12.1 млрд. евро.

Deutsche Bank успя да избегне най-лошото от срива на пазара с високорискови ипотеки, докато, в същото време, банки, като UBS AG и Citigroup Inc., отчетоха 48.6 млрд. долара и 85 млрд. долара намаления на стойността на свои активи, респективно.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман и останалите ръководители на банката се отказаха от бонусите си за 2008 г. Банката също така планира да намали бонусите в брокерското си подразделение средно с около 60%.

Акерман има намерение да намали активите на Deutsche Bank и да ограничи зависимостта на банката от заетите средства, за да избегне получаването на финансиране от акционерите или получаването на помощ от правителството.

От Deutsche Bank многократно са заявявали, че нямат нужда от набиране на капитал и не планират да се обръщат за помощ към германския фонд за спасяване на банките, който е на стойност 480 млрд. евро. Втората най-голяма германска банка - Commerzbank AG, ще получи 18.2 млрд. евро от фонда.