В края на нюйоркската сесия еврото се покачи спрямо долара и йената. Тези движения бяха подкрепени от излезлите новини за неочакван скок по данните за ипотечните кредити в САЩ, заедно с мерките за стимулиране от централните банки по света. Федералният резерв разшири своите спешни програми и swap линиите за чуждестранна валута за 6 месеца.

Кредитните програми са упълномощени да одобряват кредити на небанкови институции при "необичайни обстоятелства и които не търпят отлагане". Просрочените кредити и суапове на програмите са общо за 884 млрд долара. EUR/USD спадна отново, преди докладът да покаже, че продажбите на дребно спадат за седми месец подред и в момента е около 1.30.

EUR/USD

Евро/долар не успя да продължи възходящия сценарий вчера. Двойката направи дъно на 1.2812 и закри деня на 1.2848. На часовата графика можем да видим сформирането на второстепенен възходящ канал и неуспешния опит на цената за пробив на линията на съпротива на основния низходящ тренд. Възходящият канал бе нарушен надолу.

Сигналите са низходящи в краткосрочен период с цел в района на 1.2700 и остават неутрални в дългосрочна перспектива. Непосредствена съпротива се вижда на 1.2900, последвана от 1.3000. Индикаторът CCI е на път да пробие надолу -100 на дневния таймфрейм, предполагайки потенциален низходящ натиск.

GBP/USD

Вчера паунд/долар направи колебливо движение, като отвори и затвори деня на почти еднаква цена (1.4452 и 1.4467). GBPUSD проби силната съпротива 1.4542, което предполага, че краткосрочният възходящ тренд от 1.3503 е възобновен. На четиричасовата графика обаче може да се види как двойката направи неуспешни опити за тестване на основната низходяща трендлиния.

Освен ако трендлинията не бъде пробита нагоре, основният низходящ сценарий остава валиден. Краткосрочните сигнали са неутрални. Първата съпротива е вчерашният връх 1.4577. Пробив над това ниво може да предизвика по-нататъшен възходящ импулс към района на 1.4750. Най-близката подкрепа е 1.4380, последвана от 1.4250. CCI е в неутрална зона на дневната графика.

USD/JPY

Долар/йена направи нерешително движение, сформирайки дожи на дневната графика. Основният мечи сценарий остава непокътнат, но имаме триъгълна формация на четиричасовата графика, която индикира консолидационна фаза. Пробив от триъгълника ще ни даде по ясна посока на движението.

Сигналите остават неутрални засега. Краткосрочна съпротива има на 89.90. Първото ниво на подкрепа е 88.80. CCI е в неутрална зона на дневната графика.

USD/CHF

Вчера долар/франк направи възходящ импулс. Опитът за пробив надолу от правоъгълника (1.1715-1.1310) бе неуспешен. Сигналите са възходящи за тестване на съпротивата 1.1715, но остават неутрални в дългосрочен период.

Непосредствена подкрепа има на 1.1500. CCI е в посока нагоре към линията 100 на дневната графика, предполагайки потенциален възходящ натиск.

Финансова къща Популярна каса

* Мнението, изразено в този материал, не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.