Проектът за АЕЦ "Белене" може да бъде оскъпен, ако се забави подписването на допълнително споразумение №7.

Ако до 1 март този документ, в който се фиксират обемите и цените на оборудването, доставяно за проекта от френско-германския концерн Carsib, не бъде подписано, тогава европейските партньори ще бъдат в правото си да преразгледат своето предложение по цената.

"Атомстройекспорт" очаква разрешението на българските власти за започване на работата по изграждането на АЕЦ "Белене".

"Всички работи вървят по график, "Атомстройекспорт" още преди получаването на първия транш по договора е поръчал за своя сметка през ноември оборудването, необходимо за работата през 2009г. Ние имаме готовност да наливаме първия бетон", заяви представител на компанията. Но руската страна очаква от българските си партньори подпис под допълнителното споразумение №6 към договора, в което се определят обема на строителната дейност през 2009 г.

Документът вече два месеца се намира за разглеждане в София. "Оптимистично настроени сме, надяваме се, че това допълнително споразумение ще бъде подписано до края на февруари и по този начин ще ни разрешат да започнем работа на площадката", заяви представляващ руската страна на площадката на АЕЦ "Белене".

Ако допълнителното споразумение №6 бъде подписано от българската страна по-късно, с толкова време ще се забави и целия график по реализация на проекта, но за момента руската страна е оптимистично настроена. А това, което действително може сериозно да повлияе на проекта и да го оскъпи - не подписването от българската страна на следващото - седмо по ред допълнително споразумение, което също вече два месеца очаква своя час. Ако до1 март този документ, в който се фиксират обемите и цените на оборудването, доставяно за проекта от френско-германския концерн Carsib, не бъде подписано, тогава европейските партньори ще бъдат в правото си да преразгледат своето предложение по цената.

Инвеститорите по проекта вече изразяват загриженост по този повод и това е разбираемо: желателно е и сроковете на строителство, и обявеният бюджет на проекта да се спазят. Както ни уточниха експерти, запознати с проекта, най-вероятно забавянето на компанията НЕК по подписването на двете споразумения е свързана с това, че няколко месеца по-рано бе фиксирана формула за индексацията на цените, над която страните работиха година. В този документ /допълнително споразумение №5/ партньорите се договориха да ескалират стойността на работите според индекса на инфлацията, изчислен от европейската агенция Евростат за България. Но, сега, когато стана ясно, че инфлацията в България ще бъде по-висока от средноевропейското равнище, вероятно, е възникнало желание да се замени индекс-дефлатора със средноевропейския?

От "Росатом" отбелязаха, че вече подписаните документи не могат да бъдат преразгледани, тъй като създаването на подобни прецеденти ще направи въобще цялата реализация на проекта зле предсказуема: "Над създаването на формула за ескалация на цените страните работиха година, обсъждаха се различни варианти, включително и средноевропейският индекс за инфлацията Евростат. Но сега, тъй като документът е подписан съгласно установения ред, е неприемливо да бъде дезавуиран".

При това представителят на "Росатом" е добавил, че икономическата ситуация се променя: "Днес е по-удобно да се използва един индекс, а утре може да стане точно обратното. Да се предскаже, какво ще бъде след три години никой не се наема, но да се бави работата, да се връщат по-рано пописани документи, би било непродуктивно".

Източник: БГНЕС