Чистата печалба на румънските банки се е превишила с 1 млрд. евро през изминалата година, достигайки рекордните 1.27 млрд. евро. Ръстът на печалбата на банките в сектора през изминалата година възлиза на около 67%, сочат данни на националната банка на страната.

Изминалата година е била най-добрата за сектора от 1990 година насам. Печалбите, реализирани от банката през първата половина на годината, са неутрализирали негативното въздействие на слабите резултати през второто полугодие.

Печалбата в сектора е била съсредоточена основно в големите банки. Голяма част от печалбата е била реализирана и от продажбата на активи, като по 62 млн. евро са получили BCR, BRD, CEC и Banca Transilvania от продажбата на дела си в Asiban.

Освен тези еднократни приходи, голяма част от румънските банки са реализирали стабилен ръст на печалбите си през първата половина на миналата година.

Много от банките са продължили усилията си по намаляване на разходите си, с което съотношението разход-приход се е понижило до под 50%.

Двете най-големи румънски банки - BCR и BRD са реализирали 626 млн. евро, или над половината от печалбата за целия сектор за първите девет месеца на годината.

През третото тримесечие на миналата година обаче са били усетени и първите признаци за забавяне в сектора, в следствие на финансовата криза, обхванала целия свят.

Към края на изминалата година банките са започнали да заделят значителни по размер средства за резерви, което се е отразило на финансовите им резултати.