Въпреки очакваното икономическо забавяне, търсенето на индустриални площи в Полша продължава да поддържа високи нива, сочат данни от проучвания на CB Richard Ellis.

През изминала 2008 г. общият обем наети индустриални площи в страната е достигнал рекордно високите нива от 1.4 млн. кв.м, става ясно от изнесените данни.

През последните няколко години новоизградените модерни индустриални площи в Полша се увеличиха значително, като към края на миналата година те достигат до над 4 млн. кв.м, а незаетите са едва 10%.

Има много нови проекти, които предстои да бъдат завършени през тази година, въпреки че повечето строителни предприемачи в сектора се опасяват от намаляване на търсенето в следващите 5 г. поради пренасищане на пазара.

Наемите на индустриални площи на практика са се удвоили през последните 12 месеца особено в по-големите градове. Все пак, сегашната финансова криза успя да обърка плановете на някои строителни компании и се наложи те да спрат някои проекти.

Най-високи са наемите в столицата Варшава, където търсенето е най-голямо. Наемът на кв.м на месец достига между 4 и 6 евро, докато в останалата част на страната се движи между 3 и 4.2 евро за кв.м.