Настоящата 2009 г. ще бъде трудна за пазара на недвижими имоти в Европа, като причините за това могат да се търсят в развитието на сектора през последните няколко години, каза Теодора Димитрова от ЕRA България.

За последните десет години ипотечният пазар беше водещ за целия имотен пазар в Европа, което доведе до натрупване на огромни задължения.

Официалните данни за общия обем на ипотечните кредити в Европа показват, че той надвишава БВП на част от европейските страни и възлиза на над 6 млрд. евро. Само общите задължения на кредиторите от Великобритания и Германия надхвърлят 2 млрд. евро.

Повече от 70% населението на континента е имало възмоност да закупи свое жилище с помощта на кредит.

Темповете на растеж на сектора през последните години наредиха България на 3-то място, но общият обем на ипотечните кредити, раздадени у нас, е около 12% спрямо БВП - значително по-малко, отколкото в останалите страни в Европа, където този процент достига 50, каза още Димитрова.

Една от основните причини за кризата в сектора в Европа е участието на много от големите европейски банки-майки в американски банки, като през последните няколко години те натрупаха много лоши кредити.

Повечето банки в Европа дават ипотечен кредит не срещу самата стойност на недвижимия имот, а срещу финансовите възможности на кредитора да обслужва този заем в бъдеще.

Ситуацията в Америка обаче се оказва корено различна. Американските банки дават кредити срещу стойността на самия имоти, а понякога финансирането стига и до 120 - 130% от цената. Причината за това е, че всички са убедени в бъдещия ръст на цените на имотите.

Изходът от тази ситуация според ERA България зависи до голяма степен от политиката и действията на банките, и най-вече от обема на лошите им кредити.

В България банките промениха процента на финансиране на сделка за покупка на недвижими имот, като в момента най-често кредитът покрива 60% от цената.

Случилото се на жилищния пазар у нас през последните четири месеца е показателно за настъпилите промени. Около 86% от сделките се осъществяват с кредит.

В момента купуват основно тези, които разполагат с готов капитал или имат добро кредитно минало, и банките не се страхуват да ги финансират.

В столицата за последните четири месеца 34 процента от сключените сдлки с имоти са на цени от 30-40 хил. евро за жилища с площ 40-45 кв. м главно в районите "Люлин", "Дружба" и "Овча Купел".

Други 30 процента са на стойност от 50-70 хил. евро за имоти с квадратура между 45 и 67 кв. м в районите "Люлин", "Младост" и "Дружба".

Възможностите за покупка на имот у нас в момента са много добри, каза още Димитрова. В момента основна цел на покупките на имоти е преотдаването им под наем.

Вижте още:

Искат мораториум за 2 г. на лихвите по кредити за граждани