Днес от 14 ч., вицепремиерът Меглена Плугчиева ще участва в работна среща на представители на изпълнителната и съдебната власт с представители на ОЛАФ, съобщиха организаторите. Срещата ще се проведе при главния прокурор Борис Велчев, министърът на правосъдието Миглена Тачева, министърът на вътрешните работи Михаил Миков, председателят на ДАНС Петко Сертов, директорът на НСлС Бойко Найденов, съветникът на генералния директор на ОЛАФ по антикорупционните въпроси Волфганг Хетцер, ръководителят на звено "Селско стопанство" на ОЛАФ Елизабет Шпербер и др.

Основни теми на срещата ще бъдат взаимодействието на българските институции с ОЛАФ и междинния доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от февруари 2009 г.

На въпрос вижда ли напредък в страната ни по отношение на борбата срещу корупцията, говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче отговори, че борбата с измамите е не само прилагането на законите, особено когато става въпрос за корупция. Той изтъкна, че корупцията и измамите понякога са проблем, свързан с манталитета, културата и нагласите.

Фонд "Земеделие" е пренебрегвало сигналите в САПАРД. Работната група, която работи е заедно с Главна прокуратура е създадена и работи и работи в тясно сътрудничество с ОЛАФ. Знаем, че е необходимо време за работата в съда, но трябва работата да се стигне до конкретни резултати, подчерта Бутиче. Трудно е да се анализира дейността по този повод на фонд "Земеделие", трябва време. Сътрудничество между различните елементи в България не е най-доброто, но това се случва и в други страни.

Аз искам да гледам чашата като наполовина пълна, а не като наполовина празна, защото виждам, че има много хора, които искат да променят ситуацията в България към по-добро. Виждам и млади хора и политици да работят в тази посока. Нашите служители също гледат на чашата като наполовина пълна, но и има и случаи, в които чашата е наполовина празна, изрази се метафорично Алесандро Бутиче.

Ние наблюдаваме подобрение преди всичко в ангажимента, но това трябва да се види и като резултат. Има напредък, но най-важните измами са свързани с криминални престъпления в България. Това налага процедурите в съдебна зала и на прокуратурата да бъдат подкрепени. Но ако България не успее да си възстанови европарите, ще трябва това да бъде поето от националния бюджет.

Ако политическата воля продължи, европейците приятели на България, включително и аз искаме усилията да продължат. ОЛАФ не е политическата организация, нашата задача е да подпомогнем България да се справи с измамите, но и хората трябва да продължат усилията, за да могат да бъдат възстановени тези средства за страната ви, заключи говорителят на ОЛАФ.

Борбата с тях изисква време, ресурси и сътрудничество на гражданското общество. Така че всяка дейност, която може да повиши осведомеността на публичното пространство за необходимостта да се бори човек с корупцията, е много добре дошла.

По-рано съветникът на генералния директор на ОЛАФ по въпросите на антикорупцията Волфганг Хетцер заяви, че България не е люлка на злото. Той каза това в София на семинар "ОЛАФ - пазителят на европейските фондове", организиран от клуб "Журналисти срещу корупцията".

Хетцер допълни, че за много хора все още не е ясно какво точно означава думата корупция. Доскоро тази ситуация беше различна навсякъде в Европа и в света, и в много страни се отричаше наличието на корупция. Така беше и в България, допълни той.

Източник: БНТ,БГНЕС, БНР, Правителствена информационна служба