Световната банка обяви вчера, че са необходими 120 млрд. евро за рекапитализиране на банките в Централна и Източна Европа. Само преди шест месеца от финансовата институция заявиха, че банките в региона разполагат с достатъчно налични средства.

Някои специалисти дори прогнозираха, че финансовите институции от ЦИЕ могат да минат встрани от кризата, обхванала първоначално САЩ и впоследствие прехвърлила се в останалите страни.

Забавянето на ръста на световната икономика и търговия, както и лесното кредитиране, доведе до ликвидни проблеми за финансовите институции.

Австрийските банки са заели 230 млрд. евро, еквивалентно на 80% от БВП на страните в региона, според данни на Economist.

Ниво на лоши кредити от 10% би довело до колапс на австрийския финансов сектор, според изданието Der Standard отпреди две седмици.

Източна Европа е заела 1.7 трлн. под формата на външно финансиране, по-голямата част от което е краткосрочно. Трябва да се върнат или продължат през тази година над 400 млрд. долара от заетите средства, или една трета от брутния вътрешен продукт на страните.

Според специалистите едно от лошите неща на бума на икономиките в ЦИЕ бе, че ръстът на кредитите на местните банки значително превишаваше този на депозитите, като финансовите институции в региона разчитаха изключително на финансиране от страна на банките майки.

Това крие значителни рискове в себе си. Така например икономиката на Латвия, която бе спасена от МВФ, се очаква да регистрира спад на БВП с 12% през тази година.

В Полша 60% от ипотечните кредити са в швейцарски франкове, но спадът на местната валута спрямо франка доведе до оскъпяване на плащанията през последните месеци.