Пазарът на логистични площи у нас продължава развитието си, макар и с по-бавни темпове спрямо останалите сегменти. Секторът у нас обаче все още изостава спрямо тези в съседните ни страни.

Инвестиционната активност е относително слаба главно заради недоброто съотношение между инвестицията и възвращаемост. Повечето обявени проекти са малки на площ, въпреки че търсенето значително изпреварва предлагането.

В столицата най-търсени са по-големите складове с площ над 1 000 кв.м и готови за експлоатация, докато във Варна и Бургас се търсят предимно между 300 и 600 кв.м, сочат данни на агенция "Форос".

В София и Варна наемателите са веднага готови да заплатят цени между 4 и 6 евро за кв.м в зависимост от големината на помещението.

В Бургас се търсят складове с цени между 2.5 и 3 евро за кв.м. Много клиенти се отказват от модерните складови площи и предпочитат да наемат по-стари на по-ниски цени, които в последствие да ремонтират за собствена сметка.

В Стара Загора и Русе средните нива на наеми на складови площи се движат между 1 - 3 евро за кв.м, като в тези градове все още липсват големи проекти.

Основните наемателите са български и чужди компании, работещи в сферата на производството и търговията, както и големи вериги хранителни магазини. Повечето чужди компании навлизащи да даден пазар обикновено само наемат дадени помещения през първите 2 - 3 години, докато в последствие строят собствени.

Поради високото търсене и ограничено предлагане, цените на логистичните площи в България поддържат добри цени, които едновременно са и едни от най-високите в Европа, става ясно от данните на "Форос"

В София има сделки на нива от 10 евро за кв.м, например, което е една от основните пречки за развитието на сегмента. Средните равнища на наем на кв.м логистична площ у нас през изминалата година отчитат минимален ръст с 4.47% на годишна база.

Заради световната финансова криза и очакваното свиване на промишленото производство, търговия и предлагане, логично ще намалеят и нуждите от големи складови площи, а промяна в наемните равнища не се очаква.