Европейската банка за възстановяване и развитие планира значително повишение на инвестициите си през тази година в икономиките на страните от Централна и Източна Европа, в отговор на глобалната финансови криза, която заплашва банковия им сегмент.

От там предупредиха, че кризата застрашава близо две десетилетия банкови реформи в региона, като трябва да се предприемат спешни мерки. Европейската финансова институция е реализирала загуба за изминалата година от 602 млн. евро, на фона на печалба от 1.9 млрд. евро година по-рано.

От ЕБВР увериха, че загубата отчетена през изминалата година не заплашва бъдещите инвестиционни планове на банката. Планирани са инвестиции от 7 млрд. евро за страните от ЦИЕ, на фона на 5.1 млрд. евро през изминалата такава.

Европейската банка е създадена през 1991 година с цел да инвестира в страните от Източна Европа и бившите съветски републики, за да им помогне с прехода към пазарна икономика.

В началото на седмицата пък, Световната банка обяви, че 120 млрд. долара се изискват за рекапитализиране на банковите институции в региона.

Австрийски банки са заели 230 млрд. долара на финансовите институции от ЦИЕ, което е еквивалентно на 80% от БВП на страната. Този факт излага Австрия на значителен риск от финансови сътресения.

В същото време банките на страните от Еврозоната са заели 1.3 трлн. на финансовите институции от ЦИЕ, основната част от което е краткосрочно финансиране.

Вчера Standard & Poor's занижи кредитния рейтинг на Украйна до най-ниската степен. Ден по-рано агенцията понижи рейтинга и на Латвия.

Наскорошните инвестиции на ЕБВР включваха финансови пакети за банката на Грузия, украинската Raiffeisen Bank Aval и румънската Banca Transilvania.