Компютърна клавиатура, офис стол, извънредни часове труд и суров началник - това е целият списък от неща, оказващи негативно влияние върху здравето на човек, работещ в офис, пише Interfax.

При служител на средна възраст, трудещ се над 55 часа на седмица, умствените способности и краткотрайната памет са по-слаби, отколкото при този, който работи по-малко от 41 часа седмично, смятат финландски учени. Други изследователи, както пише The Independent, смятат, че свръхпретоварването в работата води до старческо слабоумие.

Британският учен по медицина на производството Джон Челинър коментира изводите на финландските си колеги по следния начин: „Състоянието на непрекъснат стрес напряга сърдечната дейност, действа на настроението и съня".

Широко популярните днес офиси с открита планировка представляват развъдник на инфекциозни болести като например остри респираторни заболявания. Освен това, струпването на много хора в едно помещение може да превърне животът на ежедневно трудещия се в истински ад - шум, дискомфорт и напрежение.

„В подобни помещения вие сте в зона, особено достъпна за вирусите, доколкото имате пряк контакт с повече колеги", смята Челинър. Той съветва често измиване на ръцете, регулярно хигиенизиране на работното място, а администрацията е длъжна да отговаря за чистота на въздуха.

На квадратен инч от клавиатурата обитават 3 295 микроби (т.е. 510 микроби на кв. см), обяви американският микробиолог Чарлз Джерба. Работете само на чиста и изправна клавиатура, съветва Челинър.

Прекалено дългите часове труд неизбежно подриват здравето, смятат експерти. Особено опасно е, когато прекият ни началник е подложен на претоварване, след което страдат всички надолу по веригата. „Подобни ефекти могат да се смекчат чрез здравословно хранене, физическо натоварване поне три пъти седмично", съветват специалисти.

Друг един бич на офис работещите е неправилната стойка на работното място, от което идват заболявания на очите, гръбнака, главоболие и др. Много малко са хората, които могат да настроят височината на стола си правилно, подчерта Челинър. „Трябва да седите изправени, като опирате гърба и задната част на раменете на облегалката на стола", препоръчва той.

Челинър, за разлика от много свои колеги, признава съществуването на „електрически смог"- вредното лъчение на компютрите и други електроники. Лично той е наблюдавал как самите служители в завод за електротехника се оплакват от сърбеж. Работниците смятали, че вероятно той се дължи на паразити, но експертът предполага, че раздразнението на кожата е в резултат на статичното електричество. Съветът е регулиране на вентилационните инсталации, както и закупуването на йонизатор или проверка за заземяването на машините.

Тези, които смятат началника си за професионално непригоден за длъжността, често страдат от сърдечно-съдови заболявания, отчитат учени. Челинър съветва да се сдържат нервите, като един разговор с шефа е за предпочитане, в който да му бъде обяснено деликатно, че се държи неадекватно.

Като се съди от изводите, до които са стигнали учените, работата в офиса е „мръсна", като още с пристъпването към работното си место човек получава сериозен удар по организма си. Но далеч по-радостни и оптимистични са препоръките на учените. „Така или иначе си умираш на работното място. Поне го направи в чистота и ред. Прости на своя началник бръмбарите в главата му, дори и да Ви лази по нервите".