Трите главни европейски страни, прилагащи банковата тайна - Швейцария, Люксембург и Австрия - ще се съвещават днес с цел приемане на обща стратегия преди срещата на Г20 в Лондон, където тази практика ще срещне остри критики заради финансовата криза.

Ще участват люксембургският министър на финансите Люк Фриден и колегите му от Швейцария Ханс-Рудолф Мерц и от Австрия Йозеф Прьол, информира АФП. Срещата е по инициатива на Швейцария. Берн се опитва да избегне включването си в черния списък на данъчните райски кътчета по време на срещата на върха на 20-те най-развити и най-бързо развиващи се икономики на 2 април в Лондон, посветена на международната финансова система.

Швейцария е особен уязвима, тъй като е на прицел от страна на държавите от Европейския съюз и също от САЩ. През февруари швейцарската банка Ю Би Ес бе принудена да предаде на Вашингтон имената на повече от 300 американски клиенти, заподозрени в данъчни измами и да плати глоба от 780 млн. долара. Фискът изисква имената на още 52 000 клиенти.

Германия и Франция, които се оплакват, че богати данъкоплатци избягват плащането на данъци, предложиха страните от Г20 са прекратят двустранните си споразумения с държавите, които "не желаят да сътрудничат". Подложени на този натиск, Швейцария, Австрия и Люксембург са готови да повдигнат малко булото, като се съгласят да помогнат за санкциониране на злоупотребите.

Трите страни отхвърлят обвинението, че са данъчни райски кътчета, но отказват да премахнат банковата тайна. Банковата тайна е част от нашия обществен манталитет, от нашето схващане за защитата на личната сфера, подчерта Мерц. В случая с Люксембург и Швейцария въпросът е преди всичко да се защити просперитетът на банките, от които зависи икономиката на двете страни.

В Люксембург финансовите дейности осигуриха през 2007 г. повече от една трета от печалбите на страната и близо половината от данъчните постъпления. Натискът срещу трите страни определено се засили след избухването на финансовата криза, която принуди международната общност да въведе по-голяма регулация на банковия сектор и да се бори срещу данъчните райски кътчета.

Източник: БГНЕС