Просрочените ипотечни кредити в САЩ са се повишили с 30% през февруари, в сравнение със същия месец на предходната година, показаха данни на RealtyTrac Inc.

Общо 290 631 собственици на имоти са получили предупредителни писма от банките за принудителни действия по събиране на вземанията. Повишението в сравнение с първия месец на годината възлиза на 6%.

То се предопределя от факта, че все повече американци губят своята работа, както показват и данните за заетостта и безработицата. Този факт, както и новите съкращения, се очаква да продължават да оказват негативно въздействие върху ипотечните пазари.

Безработицата през февруари се повиши до 8.1%, като се очаква тя да продължи да нараства до края на тази година.

Кризата, свързана с недвижимите имоти, се задълбочава въпреки опитите на новия президент на страната - Барак Обама да спаси длъжниците с план на стойност 275 млрд. долара.

Понижаващите се цени на имотите доведоха до заличаване на близо 2.4 трлн. долара от стойността на имотите в най-голямата световна икономика.

Цените на недвижимите имоти са се понижавали всеки месец от януари 2007 година насам по данни на индекса S&P/Case Shiller, следящ цените в двадесетте най-големи метрополиса в страната.

Някои от най-големите държатели на ипотеки все още имат до 700 000 ипотеки в просрочия, които е възможно да излязат за продажба.

Специалистите са на мнение, че тези финансови институции изчакват да видят какви правителствени действия и помощи ще бъдат предприети, преди да прибягнат до продажба на имоти от своя портфейл на неизплащани ипотечни кредити.

Процентът на просрочените кредити с поне една неплатена вноска през четвъртото тримесечие е бил 11.18% от всички кредити.