Все повече частни швейцарски банки забраняват на своите топ-мениджъри да пътуват в чужбина, даже когато става дума за заседни страни като Франция и Германия, пише The Financial Times.

Причината са опасенията на финансовите учреждения, че техни служители могат да бъдат задържани в рамките на програмата за борба с банковата тайна, активно поддържана от САЩ.

Засега забраната въвеждат банки, работещи с Щатите.

През миналата година в страната отвъд Атлантика беше задържан швейцарски топ банкер на най-голямата банка UBS и в последствие беше разпитан във връзка с разследване за укриване на данъци на големи клиенти.

UBS стана първата швейцарска банка в историята, която се съгласи да повдигне булото на конфиденциалност по сметки на нейни клиенти, за да се спаси от криминалното преследване в САЩ

Тя се съгласи да разкрие информация за някои от депозитите и да плати на властите във Вашингтон глоба от 780 млн. долара, за да не бъде осъдена в съучастие на избягване на плащане на данъци.

Швейцария реши наскоро да разхлаби своите стриктни правила на банкова тайна под натиска на глобалната криза и настояването на все повече правителства за прозрачност на финансовите пазари и услуги.

Предстоящата среща на Г-20 на 2 април в Лондон, където една от основните теми ще е борбата с офшорните данъчни убежища, накара Швейцария, Австрия и Люксембург да обявят, че ще последват примера на други офшорни центрове и ще осигурят по-голяма прозрачност.

Швейцария няма да снеме изцяло банковата тайна, а само ще предава информация при постъпване на подробно искане по индивидуални случаи от страна на други държави. Правителството заяви, че търси справедлив преход за клиентите на банките към новия режим и е възможно някои от тях да получат данъчна амнистия.