Не трябва да се отвлича вниманието от кризата и да се правят спекулации за отслабване на позициите на вече съществуващите световни резервни валути въз основа на възникващите проблеми в глобалната икономика. Така от Световната банка (СБ) защитиха д добрия стар валутен ред в навечерието на срещата на Г20. От банката заявиха, че изборът за доверието или недоверието към американската валута трябва да се реши единствено от пазара, пише Interfax.

Старите (а според някои, съвсем остарели) световни валутни порядки са повод за все по-чести изблици на раздразнение. Зараждат се силни и амбициозни икономики, които заплашват да подрият позициите на долара, който е все още много силен. Но ето, че дойде и подходящият момент за атака - кризата, която САЩ подариха така любезно на целия свят. Все по-често напоследък се чуват призиви на редица държави вплетени в кръговрата на кризата за добавяне към съществуващите резервни валути (долар, евро, британска лира) на нови една, две или повече нови.

Според агенцията претендентите да заемат достойно място са китайският юан, руската рубла и различни видове „хибриди". Има страни, които вече са „уморени" от хегемонията на долара, възкачен на пиедестала с общо съгласие на участниците в конференцията в Бретън- Ууд през далечната 1944 г. и която до днес не желае да слезе от върха. САЩ имат тогава абсолютен карт-бланш за налагане на „зелените пари" в световна валута. Пред икономиката, която се изтръгнала от натиска на Голямата депресия на гребена на Втората световна война, просто не оставали никакви други варианти.

Други шансове няма и днес, според мнението на международните финансови институции. На желаещите „перестройка" от СБ заявиха, че решението за създаване на нова резервна валута трябва да се приеме не от държавите, а от пазарите.

„Пазарите решават коя валута да използват и коя валута да получи статута на резервна", заяви пред журналисти управителят на представителството на СБ в Москва Клаус Роланд.

Според него да се обсъжда в краткосрочна перспектива необходимостта от създаването на нова резервна валута не е наложително. Той смята, че подобен въпрос не бива да измества от фокуса върху други проблеми, които е необходимо да бъдат разрешени по повод кризата.

Клаус Роланд коментира още, че при всички случаи въвеждането на нова резервна валута ще отнеме поне едно десетилетие. Той припомни, че решението за създаване на единната европейска валута беше взето в началото на 90-те години, а фактическото му въвеждане стана десет години по-късно.

За нуждата от създаване на наднационална резервна валута отново говореха руски представителни лица през миналата седмица, като подкрепа на подобен проект изразиха и от Китай. Призив в тази насока отправи и управителят на Китайската централна банка Чжоу Сяочуан.

В интервю за BBC Дмитрий Медведев, президент на Русия, заяви, че е очевидно, че сегашните валутна система не се е справила с предизвикателствата. „Добре е, че разполагаме с набор от валути - долар, евро, британска лира. Но за бъдеще системата ще е по-добре да се основава на кошница от валути и тя трябва да включва в себе си и други регионални резервни валути. Ако успеем да се договорим за това, в бъдеще може да помислим и върху създаването на някоя супервалута".

Друго интересно предложение идва от Русия и то засяга възраждането на идеите на златния стандарт.