Когато си правите застраховка, е добре да помислите върху следните неща:

1. Винаги сравнявайте цените на различните застрахователи. Застрахователните премии биха могли да варират в значителен диапазон, не се съмнявайте в това. Проверявайте и какви са допълнителните бонуси и кои са подходящи за вас.

2. Обърнете се към застраховател, който е сред лидерите и е на пазара от много години. Това, до голяма степен, е гаранция за неговата финансова стабилност и коректни условия. Често дори и леко по-високата премия, в сравнение с малък и неизвестен застраховател, е за предпочитане.

3. Избягвайте застрахователен агент, който минава по домовете. Така той няма да е налице при необходимост да осъвремените своята информация за отстъпки и промоции. Дори и да се застраховате при такъв, бъдете сигурни, че сте взели техния номер.

4. Информирайте се за вашия брокер, поинтересувайте се дали той е глобяван от регулаторните органи за нередности или срещу него са заведени дела за неизплатени застраховки при настъпване на застрахователното събитие.

5. Не оставяйте емоцията да предопредели покупката на застрахователен продукт. Не се съмнявайте, че често при вас ще дойдат да ви предлагат такива продукти обучени кадри, които са доказали своето въздействие върху хората. Така можете да изпаднете в ситуация да си купите от някой чаровен брокер продукт, от който всъщност можете и да нямате нужда.

6. Не се оставяйте да бъдете принуден да вземете решение на момента. Покупката на застраховки трябва да е добре обмислен процес. Не се подлъгвайте по настояването сега на всяка цена срещу отстъпка.

7. Не се притеснявайте да откажете или да изгоните застрахователния агент от дома си. Веднъж влезли у вас е доста вероятно да си тръгнат с продажба.

8. Избягвайте презастраховането. Това означава да сключите един и същ тип застраховка на две или повече места. Това е един излишен разход.

9. Давайте пълна и точна информация при попълване на застрахователната полица, за да намалите риска от неизплащането й при настъпването на застрахователното събитие. Парите и усилията ви могат да са напразни, ако сте попълнили нещо невярно или непълно. Това може да доведе до отказ за изплащане на застраховката.

10. Във връзка с последната точка четете внимателно застрахователните си договори и особено нещата с малки букви, забутани някъде по средата на договора. Трябва да знаете точно за какво плащате.

Вижте още: България през 2009 г. - застраховане

Какво се случи на застрахователния пазар през 2008 г.

Къде инвестират българските застрахователи