Изследване сред 83 от най-големите европейски банки сочи, че близо 59% от тях са затворени за нов бизнес и не отдават средства срещу залог на търговски имоти, според проучване на Cushman & Wakefield.

Останалите банки от изследваните, или 41% отпускат заеми за изграждането на търговски проекти.

Дори и тези, които кредитират обаче, го правят изключително внимателно и със значителни условия. Сред тях са изисквания за историята на кредитора, както и праг за размера на отпусканите средства.

От 22-те финансови институции все още отпускащи кредити, половината предпочитат финансиране на лотове под 20 млн. паунда, а останалите имат възможност да финансират сделки до 50 млн. паунда.

Значително понижение са отбелязали и съотношенията заем-стойност. Във Великобритания това съотношение е 60-70%, в сравнение с 80-85% пред настъпването на кризата.

В страните от Западна Европа това съотношение също се е понижило значително до 50-60% от стойността на инвестицията, в сравнение с 85-90% преди кризата в сектора на имотите.

Специалистите коментират, че най-голямо затягане на политиката си за кредитиране имат банки, които са били с по-големи експозиции към сектора на недвижимите имоти и особено към страни, където кризата се е разразила в по-голяма степен, като Испания например.

Банките повишават изискванията си към кредиторите при отпускане на нови кредити в условията на изключително скъп и ценен финансов ресурс в условията на глобална криза.