За кризата се говори все по-усилено у нас. Променените обстоятелства изискват промяна в поведението ни по отношение на парите, особено когато сме свидетели на все повече съкращения, а несигурността за бъдещите ни доходи никога не е била по-голяма.

Просто да спрем сутрешното си кафе, за да ограничим разходите си, не е достатъчно. Необходима е цялостна концепция и анализ на разходите ни, които да бъдат в съответствие с приходите. Ето няколко стратегии как и откъде да пестим пари:

1. Направете си приоритети.

Събирайте в продължение на месец всички сметки и записвайте всеки похарчен лев. Така ще имате необходимата информация за какво харчите всеки месец и ще можете да си поставите приоритети. Ще знаете и от какво можете да се лишите.

Започнете с постоянните си разходи или тези, които няма как да прескочите. Тук влизат наем, вноска по кредити и други изплащания, ток, вода, телефон.

Мислете на едро. Ако имате възможност, в момента се опитайте да внасяте повече за изплащане на вашите задължения. Премахнете първо такива с високи лихви, като техника на изплащане, кредитни карти и други. Това ще ви пести автоматично 15-16% на година.

Ако получите увеличение на заплата си, което е малко вероятно в тези трудни времена, или допълнителни доходи от наем, насочете допълнителните средства за по-бързо връщане на вашите задължения.

2. Не планирайте големи покупки.

Може и да ви се струва добър момент, подмамени от отстъпки, които се предлагат (точно защото няма купувачи и търговците са принудени да правят специални предложения), но помислете пак. От една страна, достъпът до финансиране е затруднен, а от друга, това ще ви задължи за твърде дълъг период от време, а не се знае до кога ще можете да разчитате на настоящите си доходи.

Мислете позитивно - в кризисни моментиь ако наемите не падат, то поне няма и да се вдигнат значително. От друга страна, отстъпката в цената на жилищата в момента до голяма степен ще се компенсира от облекчените условия при активизиране на кредитната активност.

Покупка на нов автомобил в момента дори не трябва да ви идва наум, особено ако нямате собствено жилище. Придобиването на последното би трябвало да ви е приоритет. Не забравяйте, че автомобилът е актив, който се обезценява с бързи темпове.

3. Направете си фонд за спешни случаи.

Ако можете да заделяте поне малка сума всеки месец, правете го. Този фонд е за спешни нужди, каквито все някой ден, особено ако кризата се задълбочи, е възможно да изникнат.

И тъй като са спешни средства, не ги слагайте на твърде дългосрочни депозити, защото при теглене преди падежа рискувате да загубите цялата лихва.

4. Бъдете изобретателен.

Хората са доказали способността си да развихрят своето въображение в моменти на криза. Мислете за начини за повишаване на доходите си, откъде можете да пестите, от какво имате нужда сега и от какво не.

Мислете не само колко спестявате, но също така и къде го правите. Сравнявайте възможностите, които банките ви предлагат, избирайте валутата.

Изобретателност е необходима и по отношение на разходите. Сравнявайте цените, откажете се от излишния лукс.

5. Плащайте първо на себе си.

Не забравяйте, че не може да изхарчите това, което не виждате. Обвържете изплащането на заплатата си с покриването на постоянните си разходи, така ще се възпрете да харчите пари, които не са по направление. Изплащането на вноските по кредити е задължително в тази категория.

6. Не се подлъгвайте по промоциите.

Безсмислено е да купувате нещо, което не е сигурно дали и кога ще ви трябва, само защото е на промоция. Отложете тези покупки за момент в бъдещето, когато ще имате повече яснота относно доходите си.