Коментар на Валентин Вълканов от Home traders:

През последните десетина дни във финансовите медии излязоха куп материали и статии, които предричат тотален крах на американския долар. Ще цитирам заглавията на част от публикуваните в различни сайтове и ще си позволя да коментирам доводите за подобни твърдения:

19.03.2009 Dir.bg „Търси се нова валута-убежище". Според авторът на тази статия, наливането на пари в американската икономика е фактът причинил поевтиняването на американската валута „Доларът продължи да пада спрямо основните валути след като снощи регистрира рекордно поевтиняване спрямо еврото в резултат на решението Фед да налее още пари. Съобщението, че банката ще изкупи дългосрочни ДЦК за 300 млрд. долара подкопа доверието в долара".

Нека проверим как наливането на пари от страна на Фед в американската икономика влияе на курса на долара. Фигура 1 изобразява графиката на доларовия индекс. Със стрелки са указани моментите, когато Фед предприемаше различни мерки за овладяване на кризата. На нея е видно, че по никакъв начин действията на Федералния резерв или американското правителство не влияят на стойността на долара. За близо две години американското правителство е наляло 12.8 трилиона долара в опити за справяне с кризата. През този период, със същата цел, Фед намали основния лихвен процент 10 пъти, като в момента е до рекордните нива от 0%-0.25%. През това време, след като през юли 2008 година регистрира своето дъно, долара продължава възходящия си тренд.

Фигура 1

Заключението е, че „печатането" на долари от Фед не е сред факторите допринасящи за понижаването на стойността на американската валута.

19.03.2009 Investor.bg „Зелените пари с рекордно за последните девет години поевтиняване" . Като причината за това отново се изтъкват спасителните мерки от страна на Федералния резерв, които водят до свръхпредлагане на долари и увеличен бюджетен дефицит. „Това стана, след като Федералният резерв на САЩ оповести, че ще изкупи дългосрочни държавни ценни книжа на стойност 300 милиарда долара през следващите 6 месеца. Същевременно ФЕД ще изкупи и ипотечни облигации от контролираните от държавата компании в размер на 750 милиарда и още 100 милиарда от други правителствени агенции, за да подпомогне кредитния пазар в страната. Това от една страна повиши апетита за риск сред пазарните участници и същевременно засили страховете им, че действията на ФЕД ще наводнят пазара с долари и ще увеличат и без това вече огромния бюджетен дефицит."

Коментарът от тази статия внушава следната логика: Увеличаването на стимулите за възстановяване на американската икономика ще предизвика нарастване на бюджетния дефицит, който от своя страна ще намали стойността на долара. Нека погледнем в исторически план кога това се е случвало. На фигура 2 графиката на доларовия индекс, съпоставена с графиката на стойността бюджетния дефицит измерен в проценти от брутния вътрешен продукт на САЩ, показва следните факти: От октомври 1980 до февруари 1985 бюджетния дефицит нараства до най-високи стойности от десетилетие, като в същото време долара увеличава стойността си с над 50%. От Април 1995 до декември 2000 бюджетния дефицит прави следващото си покачване като долара отново покачва цената си този път с 34%.

Фигура 2

Изводът е, че намаляването стойността на долара, по никакъв начин не е обвързано с увеличаването на бюджетния дефицит.

Бедата за това, че в медиите се коментират едни и същи несъществуващи закономерности се крие в това, че малцина са хората, които си правят труда да проследят графиките на отделните фактори и инструменти. Вместо това се предлагат наблюдения които понякога са верни в рамките на седмица или месец и след това спират да подават надеждна информация.

На 08 март 2009 „home-traders.eu" публикува статия със заглавие „Ролята на новините в техническия анализ", която започваше със следното изречение: „EURUSD завърши петица вълни, които според актуалното броене представляват вълна (А) от Y. Вълна 5 от (А) най-вероятно е краен диагонал и ако е завършен тепърва ще предстои покачване за вълна (В)"(фигура 3).

Искам да обърна внимание на датата на публикацията. На осми март нито фондовите индекси бяха започнали своето покачване, нито новината за решението на Федералния резерв за наливането на нови 300 млрд. беше излязла. Това предположение бе направено на базата на вълнови анализ. Не е учудващо, тъй като той е най-добрия възможен метод за отчитане на истинската причина за пазарните движения- настроенията на участниците. И това е поредното доказателство на водещата роля на пазара пред новините. Тоест, пазара вече бе показал на можещите да видят, че предстои покачване и чак седмици след това новината експлоадира в медийното пространство. Тя послужи като катализатор за отприщването на вече натрупани емоции и нагласи.

Фигура 3

Мрачните прогнози за долара едва ли ще се сбъднат. Поне засега това показва графиката. Въпреки, че не са изключени сценарии с още малко поевтиняване на американската валута, шансовете за директен ръст са много по-големи.

Валентин Вълканов, www.home-traders.eu