По време на финансовата криза големи суми пари се харчеха, раздаваха и губеха. В резултат на ежедневните новини за милиарди долари е лесно човек да изгуби представа колко наистина са 1 трлн. долара и дори колко са 1 млрд. долара.

Ето и някои примери за това как тези огромни суми пари биха изглеждали и как са съпоставими с обекти от ежедневието, според CNBC.

Върнатите данъци на американците - 1 200 долара

В резултат на закон от 2008 г. повечето американци получиха надвнесените си данъци под формата на чек с максимално количество от 1 200 долара за женена двойка.

Ако това количество се деноминира в банкноти от по 1 долар и се натрупат една върху друга купчината ще достигне височина 5.16 инча или малко по-висока от модела iPhone на Apple.

Една акция на Berkshire Hathaway - 90 000 долара

Акциите от клас А на контролираната от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway са сред най-скъпите на пазара. Ако една акция на цена от 90 000 долара бъде конвертираната в банкноти от по 1 долар, височината на купчината ще достигне почти три четвърти от тази на стандартния уличен стълб в САЩ.

Бонусите на AIG - 165 млн. долара

Ако бонусите на AIG за 2008 г. бъдат конвертирани в банкноти от по 100 долара, височината на купчината би надхвърлила тази на паметника на Джордж Вашингтон.

Ако бъдат разбити в банкоти по 1 долар и поставени една върху друга височината на купчината би достигнала до стратосферата и до долната част на Озоновия слой.

Състоянието на Бил Гейтс - 40 млрд. долара

Тази година Бил Гейтс за пореден път беше обявен за най-богатият човек на света от списание Forbes, с лично състояние от 40 млрд. долара. Ако тази сума се деноминира в банкноти от по 1 долар, купчината ще има дължина около 2 714 мили, което е приблизително разстоянието между Маями и Сиатъл в САЩ.

Понзи схемата на Бърнард Мадоф - 50 млрд. долара

В най-голямата Понзи схема в историята Мадоф успява да измами хиляди инвеститори с около 50 млрд. долара. Физически би било трудно подобна сума да се транспортира дори и в едри банкноти. Ако разполагате с 50 млрд. долара в банкноти от по 100 долара те биха били достатъчни за запълването на 33.5 от най-големите камиони за боклук използвани в САЩ.

Държавните средства осигурени на AIG - 173 млрд. долара

Потенциалният фалит на AIG, който представляваше риск за цялата финансова система, накара правителството да инжектира близо 173 млрд. долара в компанията, за да избегне катастрофа.

Тази сума би била огромна, ако се предава в брой и в банкноти от по 100 долара би тежала приблизително 1 907 тона. Това е малко по-малко от теглото на четири самолета Boeing 747-8.

Пазарната капитализация на Exxon Mobil - 345.82 млрд. долара

Стойността на публично търгуваните акции на Exxon Mobil е възлизала на над 345 млрд. долара в края на март тази година, а пазарната й стойност я прави най-голямата сред американските публични компании. Ако тази сума бъде разбита на 100-доларови банкноти и с тях бъде покрито стандартно игрище за американски футбол височината на купчината ще достигне около 8.7 метра.

Програмата за спасяване на финансовата система на САЩ - 700 млрд. долара

Програмата беше приложена, за да стабилизира финансовата система на САЩ, но бе силно критикувана заради безпрецедентната си стойност - 700 млрд. долара.

Ако тази сума се раздели в банкноти от по 100 долара количество би било достатъчно за да напълни 62 вагона на товарна влакова композиция.

Ако един влак се движи с 30 мили в час при дължина от 14.6 метра на вагон този влак би ви подминал за около 1 минута и 12 секунди. Ако сумата се раздели в банкноти от по 1 долара, влакът ще има 6 175 вагона и обща дължина около 56 мили. При скорост от 30 мили в час той би ви подминал за около 1 час и 52 минути.

1 трлн. долара

В последните няколко месеца бяха разработени няколко плана за стимулирането на икономиката и финансовата система на САЩ като общата им стойност надхвърля 1 трлн. долара. Тази купчина банкноти от по 1 долара би имала височина 67 866 мили, обгръщайки около 2.72 пъти Екватора.

Ако бъдат разделени в банкноти от по 100 долара, това ще достатъчно за напълването на 4.5 басейна с Олимпийски размери. За сравнение в момента в обращение са само около 625 млрд. долара в банкноти от по 100 долара според официалните данни, което е достатъчно за напълването на 2.8 басейна с Олимпийски размери.

Стойността на загубите на S&P 500 - 6.27 трлн. долара

Водата, която пада от Ниагарския водопад за секунда е приблизително 2 831 куб. м.

При това състояние, ако стойността загубена на фондовия пазар (в периода октомври 2007 и 31 март 2009 г.) се деноминира в монети от по 25 цента, на тях ще им бъдат нужни приблизително 1 час 59 минути и 22 секунди, за да се излеят на ръба на водопада.

Вижте още: За милиони, милиарди и трилиони