Трябва да бъде преодоляно забавянето на плащанията по САПАРД. Това каза на конференцията „Ден на Европа - отвътре и отвън" вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Вицепремиерът обясни, че, за да се извършва разплащане по проектите по САПАРД, не е задължително от Агенция САПАРД да търсят разрешение от финансовото министерство. За това са отделени от 100 млн. лв. Въпросът за забавените плащания бе отправен на вицепремиера от председателя на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев.

По думите на Тачев, от агенцията се оправдавали, че за да извършват плащания, трябва да получат съгласие Министерството на финансите „На ДФЗ не му пречи абсолютно нищо, за да разплаща - нито националния ръководител, нито националния фонд, просто трябва да си свърши работа", заяви вицепремиерът Плугчиева.

До края на април Министерството земеделието и храните ще промени правилата за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Те ще бъдат включени незабавно в наръчниците за кандидатстване по програмата. Ще бъдат създавани и електронни досиета на бенефициентите. В момента в Държавен фонд „Земеделие" са постъпили над 5300 проекта по програмата „Развитие на селските райони". Плугчиева посочи, че администрацията във фонда не съумява да ги обработи. Затова ще се премине към разглеждане на проектите в на областно ниво.

Плугчиева посочи още, че към общия ресурс на програмата ще бъде включен допълнителен ресурс от 28 млн. евро за изграждане интернет в селските и труднодостъпните райони на страната.

Според нея, остава проблемът с недостатъчното бързото разплащане на проектите по европейските програма. Съществува известна предпазливост и презастраховане от страна на управляващите органи на европейските програми да не допуснат грешки, което според Плугчиева е добре, но от друга страна разплащането трябва да се ускори. Тя бе категорична и, че контролът в усвояването на средствата стои на преден план.

Вицепремиерът съобщи, че в четвъртък на заседание на Министерски съвет ще се разгледа постановление, свързано с финансовия меморандум по ФАР за 2005 г., по който има проекти на МРРБ и на Министерството на финансите. Тези проекти, които бъдат проверени и нямат злоупотреби, ще бъдат разплатени.

Вицепремиерът припомни и мерките, които правителството е предприело по отношение на усвояването на еврофондовете. „Преди една година имахме сключени договори за 93 млн.лв правилата предвиждаха сложни и тежки процедури" посочи тя. Сроковете за кандидатстване бяха съкратени от 11 на 6 месеца. Били са засилени още и контролните механизми, чрез включени в оценителните комисии експерти от други министерства и неправителствени организации.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Още по темата:

Очакваме най-малко 25 млн. евро от ЕС за селските райони