Независимо от трудните времена, в Африка бирата запазва позициите си, докато останалите пазари спадат, предаде Ройтерс. "Конгоанците пият бира всеки ден", заявява собственикът на бар в Киншаса, известен с прякора "Франк Конголе" на името на местния сорт бира. Той приема прякора си, след като бунтовниците сменят мето на бившата страна Заир на Демократична република Конго. В страната се случват множество безредици, които често включват грабежи на жилища и предприятия. Местните хора отбелязват, че пивоварните често са по-малко засегнати.

Големите производители на бира се притесняват повече от глобалната икономическа криза и отбелязват спад в нарастването на продажбите. Въпреки това всички смятат, че Африка им предлага богати възможности за разширение, които отсъстват другаде. Дори с намаления ръст на продажбите, ръстът на континента надхвърля този, който се среща в други региони.

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите си за икономическия ръст на страните от подсахарска Африка до 2.2% от 5.1% преди шест месеца. Въпреки това очакваният спад на растежа е по-малък от очакваният за напредналите икономики, където се очаква спад на икономическия растеж с 3% и повече.

Някои пивовари намаляват персонала и разходите си поради кризата, но в същото време в континента се инвестират нови средства и се строят нови заводи за производство. Световният номер 2 в производството на бира SABMiller строи 4 нови завода в Африка, включително единствената индустриална пивоварна в Судан, а останалите предприятия на компанията увеличават производствения си капацитет.

"Не можем да покрием цялото търсене на пазара", казва директорът по мендижмънта на клона на фирмата в Уганда. Състезанието за пазарните дялове е огромно. Холандските производители Heineken и Diageo строят първата голяма пивоварна в Южна Африка, която не принадлежи на SABMiller, като се надяват да увеличат дела на своите продукти Amstel, Heineken и Guinness brands.

Въпреки значението на континента за някои производители, консумацията от 9.5 литра на човек на година е най-ниската за всеки регион с изключение на предимно ислямския Близък Изток. Смята се, че консумацията зависи значително от цените, тъй като много африканци пият алкохол, но той е домашно производство.

В по-богатите страни като Южна Африка и Габон консумацията на човек достига близо 60 литра на година, което показва капацитета за растеж при нарастване на доходите.

Източник: БГНЕС