Министерството на отбраната на Русия съобщи в понеделник, че военните на страната ще проведат учения с тактически ядрени оръжия. Това е първият случай, в който Москва обявява публично подобни планове.

Затова и AP прави преглед на това какво представляват тактическите ядрени оръжия и каква роля играят те в политическите послания на Кремъл.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия?

За разлика от междуконтиненталните балистични ракети с ядрен заряд, които могат да унищожат цели градове, тактическите ядрени оръжия, предназначени за използване срещу войски на бойното поле, могат да имат мощност до около 1 килотон. За сравнение, бомбата на САЩ, хвърлена върху Хирошима по време на Втората световна война, е с мощност 15 килотона.

Подобни ядрени оръжия на бойното поле - авиационни бомби, бойни глави за ракети с малък обсег на действие или артилерийски боеприпаси - могат да бъдат много компактни. Малките им размери позволяват те да бъдат дискретно пренасяни в камиони или самолети.

За разлика от стратегическите оръжия, които са предмет на споразумения за контрол на въоръженията между Москва и Вашингтон, тактическите оръжия никога не са били ограничавани от подобни пактове и Русия не е оповестявала броя на притежаваните от нея бойни заряди от този клас или други подробности, свързани с тях.

Какво е казал Путин за ядрените оръжия досега?

Откакто започна пълномащабната инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., руският президент Владимир Путин многократно напомня на западните държави за ядрената мощ на Москва в опит да ги разубеди да увеличат военната си подкрепа за Киев.

В началото на войната той често се позоваваше на ядрения арсенал на Москва, като многократно обещаваше да използва „всички средства“, необходими за защитата на Русия. По-късно обаче руският президент смекчи изявленията си, тъй като украинската офанзива през миналото лято не успя да постигне целите си, а Русия отбеляза значителни успехи на бойното поле.

Отбранителната доктрина на Москва предвижда ядрен отговор на атомен удар или дори на нападение с конвенционални оръжия, които „застрашават самото съществуване на руската държава“. Тази неясна формулировка накара някои прокремълски руски експерти да призоват Путин да я изостри, за да принуди Запада да приеме предупрежденията по-сериозно. Но миналата есен Путин заяви, че не вижда причина за подобна промяна.

„Няма ситуация, в която нещо да застрашава руската държавност и съществуването на руската държава“, каза той. „Смятам, че на никой човек с трезв ум и ясна памет не може да му хрумне идеята да използва ядрено оръжие срещу Русия.“

Защо Русия изпрати ядрени оръжия в Беларус?

Миналата година Русия премести част от тактическите си ядрени оръжия на територията на Беларус - съюзник, който е съсед както на Украйна, така и на членките на НАТО Полша, Латвия и Литва. Авторитарният президент на Беларус, Александър Лукашенко, отдавна призоваваше Москва да разположи ядрени оръжия в страната му, която има тесни военни връзки с Москва и послужи като плацдарм за войната в Украйна.

Както Путин, така и Лукашенко заявиха, че разполагането на ядрени оръжия в Беларус има за цел да противодейства на предполагаемите западни заплахи. Миналата година Путин конкретно обвърза този ход с решението на правителството на Обединеното кралство да предостави на Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

Нито един от двамата лидери не конкретизира обема на преместените ядрени оръжия, а само, че съоръженията от съветската епоха в страната са били подготвени да ги поемат и че беларуските пилоти и ракетни екипажи са били обучени да ги използват. Оръжията продължават да бъдат под руски военен контрол.

Разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус, която има 1084-километрова граница с Украйна, позволява на руските самолети и ракети да достигат по-лесно и бързо потенциални цели там, ако Москва реши да ги използва. То също така разширява възможностите на Русия да атакува няколко съюзници от НАТО в Източна и Централна Европа.