Основният принцип на капитализма е "Оцелява по-силният, по-слабият трябва да умре". Този принцип обаче не е действал при спасяването на банка Merrill Lynch, която беше присъединена към Bank of America.

През март 2008 г. светът усети с пълна сила финансовите сътресения. След кратка агония изчезна един от петте кита на инвестиционно-банковия бизнес Bear Stearns. Той беше купен за символична сума от JP Morgan. Дори тогава обаче оставаше надеждата, че светът ще се събуди и кошмарът ще е отминал, пише Интерфакс.

През септември с банкрута на най-голямата американска банка Lehman Brothers Holdings Inc. започна световната треска. Появиха се заплашителни симптоми и в други големи американски банки и компании. Появиха се планове за спасявания и във финансовата система започнаха да се наливат огромни средства.

Веднага след банкрута на Lehman последва бързото поглъщане на Merrill Lynch и преминаването на контрола над Fannie Mae и Freddie Mac, както и на застрахователя AIG, на държавата.

Сега, когато стълбовете на щатската икономика са макар и частично спасени, дойде време за равносметка. Всичко се оказа съвсем не пазарно. Поглъщането на Merrill Lynch се оказа на "доброволно-принудителен" принцип и в тази връзка прокурорът на Ню Йорк Андрю Куомо е поискал разследване на обстоятелствата около декемврийската покупка на Bank of America.

Според Financial Times финансовият министър на САЩ в периода Хернри Полсън е принудил директора на Bank of America Кен Люис да приеме офертата, заплашвайки го, че той и съветът на директорите ще бъдат уволнени в противен случай.

Това поставя въпроса за отношенията между регулативните органи и тези, които те регулират, за отговорността на корпорациите и правата на акционерите.

През януари Bank of America потресе света със съобщението, че загубите на Merrill за последното тримесечие на 2008 г. възлизат ма 15.74 млрд. долара.