В света на стартъпите „еднорог“ означва частна компания, оценена на 1 млрд. долара или повече - и това е статут, който всички амбициозни предприятия мечтаят да постигнат.

През тази година 38 компании са се присъединили към списъка на еднорозите, според TechCrunch. Те обхващат различни отрасли - от управление на веригата за доставки до финансови и здравни технологии. Макар че не е толкова рядко, както някога, стартъп да получи статут на еднорог (около 2500 компании, основани през последните 20 години, са достигнали този етап, според Bain & Co), само малка част от тези бизнеси са в състояние да продължат да се развиват до нови висоти.

Някои от тях са достигнали оценки в размер на стотици милиарди долари - и продължават да вървят напред. В този ред на мисли нов анализ на на Carbon Finance, CB Insights и Bloomberg, изготвен от Visual Capitalist посочва 10 стартъпа от цял свят, които са се превърнали в най-ценните частни компании.

10. Chime

На 10-то място се нарежда базираната в Сан Франциско финтех компания Chime. От основаването си през 2012 г. платформата за алтернативно банкиране достига оценка от 25 млрд. долара към 2021 г. Компанията се стреми да стане публична още през следващата година, съобщи Bloomberg през септември.

9. Canva

Платформата за графичен дизайн Canva е оценена на 26 млрд. долара - спад от високата стойност от около 40 млрд. долара преди три години. Това превръща компанията със седалище в Сидни, Австралия, в най-ценния стартъп, ръководен от жени. Този еднорог също така се стреми към първично публично предлагане, което най-накрая може да се случи през 2025 г.

8. Fanatics

Базираната в Джаксънвил, Флорида, компания за спортни стоки Fanatics е на осмо място в списъка с оценка от 31 млрд. долара след кръг на финансиране от 700 млн. долара през декември 2022 г.

7. Databricks

Базираната в облак платформа за данни и изкуствен интелект Databricks беше оценена на 43 млрд. долара преди една година, след като набра над 500 млн. долара от инвеститори. Съоснователят и главен изпълнителен директор Али Ходжи заяви миналия месец, че компанията е готова за IPO, но изчаква подходящия момент.

6. Revolut

Лондонската финтех компания Revolut обяви вторична продажба на акции, която през август я оцени на 45 млрд. долара. По данни на Revolut тя е най-бързо развиващото се финансово приложение на 19 пазара и е на път да има над 50 млн. клиенти до края на 2024 г.

5. Shein

Китайският гигант за бърза мода Shein е петият най-ценен еднорог в света, като последната му оценка е 66 млрд. долара. Частните продажби на акции от акционерите през януари тази година обаче оцениха компанията между 45 и 55 млрд. долара. Shein отдавна разглежда възможността за първично публично предлагане в САЩ, но пътят към листване на американска борса остава несигурен, като се имат предвид връзките на компанията с Китай и опасенията относно принудителен труд за производството на нейните облекла.

4. Stripe

Платформата за обработка на онлайн плащания Stripe получи оценка от 70 млрд. долара към юли, когато според съобщенията компанията за рисков капитал Sequoia Capital е купила акции от ранни инвеститори в базирания в Дъблин финтех гигант.

3. OpenAI

След като миналата седмица приключи кръгът на финансиране в размер на 6,6 млрд. долара, пионерът в областта на изкуствения интелект OpenAI достигна оценка от 157 млрд. долара - което го прави третия най-ценен стартъп в света.

Производителят на ChatGPT съобщи в блога си след приключването на кръга на финансиране, че е осигурил и кредитна линия в размер на 4 млрд. долара с големи банки, сред които JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs и Morgan Stanley. Това дава на базираната в Сан Франциско компания достъп до 10 млрд. долара ликвидност.

2. SpaceX

Аерокосмическата компания SpaceX на Илон Мъск струва над 200 млрд. долара, според търгово предложение, стартирало през втората половина на 2024 г. Нейният главен изпълнителен директор - най-богатият човек в света - притежава 42% дял в компанията, според Forbes.

Въпреки че SpaceX е базирана в Калифорния, според съобщенията Мъск иска да премести седалището ѝ в Тексас, където в момента се намира другата му компания - производителят на електромобили Tesla. Предприятието на Мъск за изкуствен интелект и конкурент на OpenAI, xAI, също се превърна в еднорог тази година с оценка от 24 млрд. долара.

1. ByteDance

ByteDance, компанията майка на популярната платформа TikTok, е най-ценният стартъп в света. Оценявана на около 225 млрд. долара, китайската технологична компания се стреми да разшири дейността си със собствени чипове и AI модели, за да се изправи срещу китайските си конкуренти.