Основателят и главен изпълнителен директор на Revolut Ник Сторонски има просто послание към служителите си по време на летния прием на компанията миналата година: направете финтеха по-голям, по-добър и победете банките, според източник на Reuters, който е присъствал.

Деветгодишният бизнес вече се оценява на 45 млрд. долара, след като служителите му продадоха акции на инвеститори, надминавайки по стойност някои от най-големите европейски кредитори, включително 334-годишните британски Barclays и NatWest.

Сделката утвърждава базираната в Лондон компания като най-ценния стартъп в Европа и е победа за 40-годишния Сторонски, който получи лиценз за банкова дейност в Обединеното кралство след тригодишно преследване. Успехът дава възможност на Revolut да се изправи срещу утвърдени банки в повече сектори, като например ипотечните кредити.

Делът на Сторонски в Revolut сега струва около 8 млрд. долара, според изчисления на Reuters, базирани на дяловото му участие, оповестено в документ, подаден в британския корпоративен регистър. Той е класиран на 45-то място в списъка на богатите на Sunday Times за 2024 г. с нетно състояние от 4,38 млрд. паунда (5,7 млрд. долара).

Бивш трейдър на деривати на Lehman Brothers, работил и в Credit Suisse, роденият в Русия Сторонски напуска банковото дело през 2013 г., за да стане съосновател на Revolut - едно от приложенията за дигитално банкиране, които се опитват да подбият основните кредитори, използвайки по-ниски такси. Идеята за компанията му хрумва, когато по време на пътуване е смаян от високите удържания и комисиони за трансакции, събирани от банките.

Оттогава насам Сторонски, който е учил физика и математика в Москва, се справя успешно с критиците си, борбата на конкурентните финтех компании и тежките пазари. Пример за това - оценката на Revolut от 45 млрд. долара е 36% скок спрямо 33 млрд. долара през 2021 г.

Цената е поразителна за компания, която отчете приходи от $2,2 млрд. през миналата година, а последния спад на финтех сектора показа, че високите оценки на могат да паднат бързо.

„Направихме анализи, проучвания, прогнозирахме до 2040 г. как ще изглежда компанията - и всички смятаха, че тя е надценена през 2021 г., но вижте кой се оказа в грешка“, казва Стив Маклафлин, основател на FT Partners и банков съветник на Revolut пред Reuters.

Изданието предава, че през последните месеци Сторонски е настоявал за оценка от над 40 млрд. долара, като е казал на банкерите, че няма да приеме никаква сделка за осребряване на акциите на служителите, която не е подобрение спрямо 2021 г.

Бивш служител на Revolut отбелязва, че Сторонски е обсебен от детайлите и данните, избягвайки дългите имейли и формалностите в полза на небрежно облечена, неформална култура, в която всеки служител може да бъде предизвикан от главния изпълнителен директор по време на разговори. Когато е в Лондон, той работи от бюрото си в средата на отворения офис на Revolut.

Въпреки това работната култура на Revolut предизвика критики от страна на предишни служители, а в компанията се наблюдава голямо текучество на персонала.

Сторонски е привлякъл големи имена от сферата на финансите, като бившия съизпълнителен директор на Standard Life Aberdeen Мартин Гилбърт за председател и бившия банкер от Goldman Sachs Майкъл Шерууд.

Говорител на Revolut казва пред Reuters, че компанията отдава „огромно значение на привличането, задържането и развитието на талантливи хора“. Тя има процедури за подаване на жалби, които са в съответствие с местните закони и са справедливи и прозрачни. Сторонски е запазил строг контрол върху работата чрез вътрешен екип от около 15-20 души, които докладват директно на него, добавя бившият служител на Revolut.

Забавянето на банковия лиценз в Обединеното кралство след регулаторния контрол и отлагането на отчетите за цялата година са голяма пречка за Сторонски. Той разкритикува бизнес средата във Великобритания в интервю за The Times през 2023 г., казвайки, че в случай на публично листване ще избере Ню Йорк пред Лондон.

Тъй като компанията разширява дейността си с лиценза за банкова дейност в Обединеното кралство, тя ще бъде обект на засилен регулаторен контрол. Органите за наблюдение на потребителите критикуват резултатите на Revolut в сравнение с тези на конкурентите относно възстановяването на суми на клиенти от Обединеното кралство, пострадали от измами. Revolut от своя страна заяви, че се отнася „изключително сериозно“ към измамите и разполага със стабилни защитни механизми.

За служителите, особено за тези, които са се присъединили към Сторонски през първите години, наградите са огромни, като много от настоящите и бившите кадри са се превърнали в мултимилионери - поне на хартия. Миналата седмица Сторонски заяви, че се радва, че персонала му е успял да осъзнае колективния успех на компанията, когато служителите са продали акции на стойност 500 млн. долара.

На този етап не е толкова ясно доколко скорошните постижения и амбицията на Сторонски ще ускорят плановете за листване на фондовата борса в Съединените щати или в Лондон.