Revolut е получил банков лиценз за Обединеното кралство, с което се слага край на повече от тригодишна борба с регулаторните органи и се дава тласък на плановете за разширяване на финтех компанията на родния ѝ пазар.

Revolut съобщи в четвъртък, че е получила лиценза от Prudential Regulation Authority, на който за първи път праща заявление от началото на 2021 г.

Лицензът се сблъска с множество проблеми, включително предупреждение от одиторите, че не могат да проверят напълно данните за приходите в отчетите на групата за 2021 г.

Revolut вече има европейски банков лиценз от властите в Литва, но перспективите ѝ зависят много повече от получаването на такъв във Великобритания. Банковият лиценз в Обединеното кралство ще позволи на финтеха да разшири продуктите и услугите, които може да предлага на най-големия си пазар.

"Изключително сме горди, че постигнахме този важен етап от пътя на компанията и ще гарантираме, че ще успеем да превърнем Revolut в предпочитана банка за клиентите във Великобритания", заяви главният изпълнителен директор Ник Сторонски, цитиран от Financial Times.

Компанията има около 9 млн. клиенти в Обединеното кралство, където е основана през 2015 г., и повече от 45 млн. в световен мащаб.

Revolut води преговори за продажба на акции за $500 млн. в сделка, която би оценила компанията на $40 млрд.

Според указанията на британските регулаторни органи банковите лицензи обикновено се издават в рамките на 12 месеца след подаване на заявлението. На този фон компанията започна агресивна експанзия в чужбина, което я прави много по-голяма от други кредитори, на които PRA е издал лиценз в Обединеното кралство през последните години.

Франческа Карлези, която се присъедини към Revolut в края на миналата година като главен изпълнителен директор на британското подразделение заяви: "Днешното съобщение е значителна стъпка напред за Revolut и за нашите клиенти."