Британската финтех компания Revolut oчаква да получи оценка над $40 млрд, което ще затвърди статута ѝ на най-ценния стартъп в Европа, пише Financial Times, позовавайки се на източници.

Сумата е поне с 20% повече от оценката $33 млрд., която Revolut постигна при набирането на средства през 2021 г. Това би надминало пазарната капитализация на британския кредитор NatWest и базираната в Париж Société Générale. Подобна стойност ще издигне компанията до нивото на Lloyds Banking Group.

Амбициозната цел, ако бъде постигната, ще бъде добър знак за трудния пазар за европейските финтех групи през последните две години. Базираната в Стокхолм Klarna се срина до $6,7 млрд. от $46 млрд. при набирането на средства през 2022 г. Оттогава някои инвеститори в рисков капитал намалиха дяловете си и в Revolut.

Стартъпът от Обединеното кралство е изправен и пред продължаваща несигурност относно заявлението му за банков лиценз в Обединеното кралство, което той подаде за първи път преди повече от три години.

Разрешителното е от ключово значение за финтех компанията, за да може да увеличи кредитирането и печалбата си на най-големия си пазар в Европа. Регулаторите обаче се забавиха, тъй като Revolut беше разтърсен от проблеми, включително предупреждение от одиторите, че не могат да проверят напълно данните за приходите в отчетите за 2021 г.

Стартъпът регистрира загуби в последните си отчети за 2022 г., тъй като бумът в търговията с криптовалути, който преди това увеличаваше печалбите, намаля.

Revolut е основана от Николай Сторонски и Влад Яценко през 2015 г. приблизително по същото време като британските банки Monzo и Starling. Оттогава насам тя значително изпреварва конкурентите си по отношение на ръста на клиентите и провежда агресивна международна експанзия.

Финтехът има около 40 млн. клиенти в световен мащаб, като една трета от тях са базирани в Обединеното кралство. Starling и Monzo, които са регулирани като банки, имат по по-малко от 10 млн. потребители и оперират само във Великобритания.

През 2021 г. тя набра 800 млн. долара от инвеститори, сред които Vision Fund 2 на SoftBank и Tiger Global Management.

Revolut заяви, че очаква приходите ѝ да се покачат до 1,7 млрд. паунда през 2023 г., от 923 млн. паунда през предходната година, с "двуцифрен марж на нетната печалба".

Към момента подкрепяната от SoftBank компания работи с Morgan Stanley по продажбата на акции за около 500 млн. долара, включително тези на служителите ѝ, съобщава FT.