Секторът на финансовите технологии е в ново нормално състояние, като някои ръководители и инвеститори смятат, че е достигнал „дъното“. Някои от тях, участвали в събитието Money20/20 в Амстердам миналата седмица, коментират пред CNBC, че оценките в индустрията „са се коригирали“ от неустойчивите върхове при разцвета ѝ през 2020 и 2021 г.

Отдавна отминаха дните, когато рисковият капитал се изливаше във финтех стартъпи със смели идеи и малко за показване по отношение на бизнес показателите и устойчивостта, обяснява пред медията Яна Димитрова, главен изпълнителен директор на стартъпа за интегрирани финанси OpenPayd, като по думите ѝ пазарът се е "прекалибрирал". Терминът интегрирани финанси описва тенденцията технологични компании да продават софтуер за финансови услуги на други компании - дори ако самите те не предлагат финансови продукти.

"Стойността сега се приписва на компаниите, които успяват да докажат, че има солидни случаи на употреба, солиден бизнес модел", категорична е Димитрова. "Преди три, четири години не беше задължително да е така. Тогава имаше много налудничави идеи за доминация и стотици милиони долари VC финансиране. Мисля, че пазарът вече е по-разумен".

По-малко посетители, разговори в периферията

Миналата седмица, в рамките на изложението в Амстердам, банки, доставчици на разплащателни продукти и големи технологични компании демонстрираха своите стоки с надеждата да подновят разговорите с потенциални клиенти след няколко трудни години за сектора. Но много от участниците, с които CNBC разговаря, са категорични, че изложението е било много по-слабо посетено. По думите им много от най-продуктивните разговори всъщност са се случили в периферията на събитието - в барове, ресторанти и дори на партита на лодки, които се провеждат в Амстердам, след като изложбената част приключи.

През 2021 г. глобалното финансиране на финтех технологиите достигна исторически връх от 238,9 млрд. долара, според KPMG. Компании като Block, Affirm, Klarna и Revolut се радваха на сеизмично високи оценки в размер на няколко милиарда долара. Но до 2022 г. нивата на инвестициите рязко спаднаха и финтех компаниите в световен мащаб набраха едва 164,1 млрд. долара. През 2023 г. финансирането спадна още повече до 113,7 млрд. долара, което е най-ниското ниво за последните пет години.

Това ли е дъното?

Това е така въпреки огромния растеж на много компании. Поразяващото въздействие на по-високите лихвени проценти означава, че дори за най-горещите и бързоразвиващи се играчи финансирането е или трудно достъпно - или се предлага в много по-малки мащаби от преди.

Nium, сингапурският еднорог в областта на разплащанията, коментира, че оценката му е спаднала до 1,4 млрд. долара в нов кръг на финансиране от 50 млн. долара. Праджит Нану, главен изпълнителен директор на Nium, акцентира, че инвеститорите са били твърде разсеяни от изкуствения интелект, за да обърнат внимание на иновативните продукти и историите за растеж, които се случват в света на финтех.

"Сега инвеститорите мислят за изкуствения интелект", казва той. "Каквото и да им струва, те искат да участват в този бум и са готови да изгорят много пари."

По думите му тази тенденция е сходна с "лудостта", която финтех секторът видя по отношение на оценките през 2020 и 2021 г. Но днес, смята той, индустрията вече е достигнала "дъното", що се отнася до пазарните стойности на компаниите в нея.

"Вярвам, че това е най-ниското ниво на финтех цикъла", казва Нану и добавя, че "това е подходящият момент да се реализирате в сферата", тъй като консолидацията ще бъде от ключово значение за бъдещето. Неговата компания, например, вече наблюдава няколко стартиращи предприятия за възможности за придобиване.

Димитрова от OpenPayd пък казва, че в момента не обмисля да привлича външни инвеститори за набиране на средства, но компанията ѝ се стреми да ускори годишните си периодични приходи над границата от 100 млн. долара. Тогава инвестициите в рисков капитал ще се разглеждат по-решително.

Завръщане на криптовалутите

Криптовалутите също се завръщат по отношение на интереса към тях на тазгодишното издание на Money20/20. В рамките на събитието са разположени щандове на някои от основните играчи в бранша. Ripple, Fireblocks, Token8 и BVNK, например, се включват много активно и изграждат забележителни щандове.

Доставчици на финансови технологии и инвеститори споделят, че най-накрая виждат реална употреба на криптовалутите, след като години наред „биковете“ ги изтъкваха като бъдещето на финансите, но без техните прогнози да се превръщат в реалност.

„Въпреки огромното обещание на AI за промяна на начина, по който управляваме парите си, например, няма нов AI на това поле", казва Джеймс Блек, партньор в компанията за рисков капитал IVP. С други думи, AI не променя инфраструктурата зад плащанията. В същото време обаче стабилните монети, токени, съответстващи на стойността на реални активи като американския долар, променят играта.

"Видяхме вълната от криптовалути и наистина смятам, че стабилните монети са следващата такава в сектора, която ще получи по-масово приемане", категоричен е Блек. "Ако се замислите за най-вълнуващите платежни модели, имате плащания в реално време, които се вписват напълно в линията на стабилните токени."

ClearBank, британски стартъп за интегрирани финанси, работи по пускането на стабилен токен, подкрепен от британската лира, като очаква скоро да получи предварителна благословия от Английската централна банка.

Ема Хаген, главен изпълнителен директор на ClearBank, и Чарлз Макманъс, председател на компанията, коментират пред CNBC, че техният продукт ще бъде подкрепен с необходимите резерви.

"Ние сме в началото, докато се учим с нашите партньори", казва Хаген. "Въпросът е да го направим по начин, който дава на хората доверие и сигурност, че ще има практическо емитиране."

ClearBank работи и с други криптокомпании за предлагане на възможност за получаване на висока доходност от неинвестирани парични средства, добавя Макманъс.