Компанията за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск, набра още 6 милиарда долара от рискови капиталисти от Силициевата долина и дори от саудитски принц, с което оценката ѝ достигна 24 млрд. долара.

Сред инвеститорите, осигурили втория кръг на финансиране, са Sequoia Capital, Andreesen Horowitz и саудитският принц Алуалид бин Талал, съобщи xAI, цитирана от CNN.

Мъск написа в понеделник в X, че ще има „още какво да обявим през следващите седмици“ и че стартъпът е бил оценен на 18 млрд. долара преди новото финансиране.

В публикацията си xAI заяви, че средствата ще бъдат използвани за пускане на пазара на „първите продукти за изграждане на усъвършенствана инфраструктура и за ускоряване на изследванията и разработването на бъдещи технологии“.

Финансирането превръща компанията в потенциален съперник на OpenAI - изследователската група за изкуствен интелект, която стои зад ChatGPT.

Мъск е съосновател на OpenAI, но преди шест години се оттегли от поста председател, отчасти заради разногласия относно посоката на развитие на компанията, отбелязва CNN.

През ноември xAI обяви, че разработва чатбот с изкуствен интелект, наречен Grok, за някои платени потребители на X. Тогава милиардерът заяви, че Grok се обучава, като има „достъп в реално време“ до информация от платформата.

Оттогава xAI обяви версии на Grok 1.5 с подобрени възможности за дълъг контекст и изображения и в момента набира инженери и изследователи в Пало Алто, Сан Франциско и Лондон.

През последните години инвеститорите, примамени от потенциала на изкуствения интелект, наливат огромни суми в компаниите, разработващи технологията.

Microsoft е най-големият акционер в OpenAI с инвестиция от 13 млрд. долара. Миналата година Amazon обяви, че ще инвестира до 4 млрд. долара в Anthropic в замяна на частична собственост върху компанията, допълва CNN.