Редовните потребители на X със сигурност са забелязали, че напоследък в платформата се промъкват функции на изкуствения интелект, задвижвани от чатбота на xAI на Илон Мъск – Grok.

Миналата седмица X пусна "персонализирани новини в реално време, създадени от Grok AI".

В епохата преди появата на Мъск, в Twitter съществуваше "екип за куриране", който определяше тенденциите в темите и подреждаше страницата Explore на платформата, припомня Fortune.

Спектърът на темите включваше всичко, за което потребителите говорят най-много: новият iPhone, Денят на числото Пи или събития в развитие като масови стрелби и протести. След като купи платформата, Мъск обаче уволни целия екип и сега служителите са заменени с изкуствен интелект.

Когато преди дни Ню Йорк беше разтърсен от земетресение, захранваният от Grok раздел за тенденции на X селектира иронични коментари за кмета на града Ерик Адамс, което никак не отговаряше на уплахата и стреса от тревожното събитие. Миналата седмица AI пък пусна друго заглавие, което гласеше: "Иран удари Тел Авив с тежки ракети", което беше пълна измислица.

Независимо от рисковете, процесът на Grok-ификация в X не показва признаци на забавяне. Според вътрешен източник, Мъск е наредил на инженерите да добавят Grok към полето за туитване за потребителите, абонирани за X Premium, което означава, че те скоро ще могат да туитват с помощта на изкуствен интелект.

Мъск "иска хората да звучат по-умно" твърди източникът и допълва, че Grok може да помогне за това.

Например, след като му бъде зададен въпрос за космическа тема, той би могъл да помогне при създаването на постове по нея. Но да се направят тези публикации "по-умни" е сложна задача.

В крайна сметка, Grok се обучава на базата на огромния многогодишен архив от публикации на потребителите на X, а много от тях не са точно ерудирани.

Това, което Мъск иска от AI да прави с публикациите в X, също не е съвсем ново. Докато пишат имейл през Outlook или Gmail, на потребителите често се предлагат опции за автоматично попълване на изреченията им. LinkedIn също предлага писане с помощта на изкуствен интелект.

Разликата между имейлите и публикациите в X е, че вторите обикновено включват повече творчество и почерк на автентичност на потребителя. AI в днешния си вид е лишен от всичко това.

Съществува и проблемът със спама, с който инженерите изглежда не са сигурни как да се справят, а според източника от X, Мъск изглежда не е загрижен за него.

Преди няколко месеца Мъск е поискал от инженерите да добавят Grok към инструмента за писане на постове, но според източника, екипът се бави.

Нещо повече, приложният програмен интерфейс xAI е бавен, което затруднява работата на екипа и естествено, никой не смята, че е чудесна идея да се позволи на потребителите да използват изкуствен интелект, за да изстрелват shitpost-ове или агресивни постове в по-голям обем.

Остава отворен и въпросът какво ще се случи, ако инженерите не успеят да избегнат директивата за изкуствения интелект в ЕС и как потребителите ще използват Grok като автор на постове вместо тях.