Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск планира да изгради суперкомпютър, който да захранва следващата версия на чатбота му Grok.

Това съобщава The Information, цитирайки презентация на милиардера пред инвеститори.

Според информацията, Мъск иска да пусне в действие предложения суперкомпютър до есента на 2025 г. и допълва, че xAI може да си партнира с Oracle за разработването на огромната технология.

xAI и Oracle не отговориха на запитването за коментар от Reuters.

Когато бъдат завършени, свързаните групи от чипове (GPU) H100 на Nvidia ще бъдат поне четири пъти по-големи от най-големите клъстери от графични процесори, които съществуват днес, съобщава The Information, цитирайки изказването на Мъск пред инвеститори.

H100 на Nvidia са мощни графични процесори, доминиращи на пазара на чипове за центрове за данни за изкуствен интелект, отбелязва CNBC.

Илон Мъск основа xAI миналата година като конкурент на подкрепяната от Microsoft OpenAI и на Google, въпреки че е един от съоснователите на OpenAI.

Наскоро милиардерът заяви, че за обучението на модела Grok 2 – чатботът на xAI, са били необходими около 20 000 графични процесора Nvidia H100, а моделът Grok 3 и следващите ще изискват 100 000 чипа Nvidia H100.

Миналия месец Илон Мъск пусна в социалната си платформа X "персонализирани новини в реално време, създадени от Grok AI". Твърди се, че той е поискал от инженерите да добавят Grok към инструмента за писане на постове в мрежата, но според запознати, екипът се бави.

През март предриемачът заяви, че ще предостави отворен код за Grok, основен конкурент на ChatGPT. Новината беше възприета като пореден залп в дългогодишната вражда между Мъск и главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в надпреварата за AI чатботове, пише The Wall Street Journal.

Мъск представи Grok в началото на ноември миналата година и заяви, че той е предназначен за решаване на задачи, извличане на информация и помощ при кодиране, като част от усилията за създаване на инструменти, "които да помагат на човечеството в стремежа му към разбиране и познание".

Според първоначалното съобщение, Grok е създаден по модела на "Пътеводител на галактическия стопаджия". Предполага се, че има "малко остроумие", "бунтарска жилка" и трябва да отговаря на "пикантни въпроси", които други AI могат да избегнат.

Grok е термин, въведен от Робърт А. Хайнлайн в научнофантастичния му роман от 1961 г. "Странник в странна страна". В книгата "grok" е марсиански термин, който няма превод за земляните. Merriam-Webster определя думата като преходен глагол, който означава "разбирам дълбоко и интуитивно", обяснява CNBC.