Собственикът на платформата X е "арогантен милиардер, който си мисли, че е над закона".

Това заяви министър-председателят на Австралия, след като влезе в спор с третия най-богат човек в света относно възможността страната да изисква премахване на съдържание от социалните медии.

Австралийският премиер Антъни Албанес тръгна на медиен поход срещу Мъск след като X отказа да изпълни заповед на австралийски съд да премахне съдържание с насилие за всички потребители, съобщава Fortune.

Освен че нарече Мъск "арогантен" в интервю за австралийската мрежа ABC News, Албанес го определи и като "човек, който е избрал егото и проявата на насилие пред здравия разум".

Миналата седмица регулаторът на социалните медии в страната нареди на платформата да премахне съдържание, показващо насилствено нападение срещу австралийска църква. X и Мъск отказаха да се съобразят с аргумента, че австралийските регулатори нямат правомощия да определят какво съдържание може да се показва в други държави.

На 15 април православен епископ в Сидни беше намушкан с нож по време на излъчвана на живо проповед.

Стриймът на случилото се предизвика събирането на тълпа от около 2000 души около църквата, като по-късно част от тях влязоха в сблъсък с полицията. След инцидента Комисията за електронна безопасност нареди социалните медии да премахнат съдържание, свързано с нападението.

В събота X заяви, че е изпълнила искането да премахне "определени публикации" в Австралия. Въпреки това тя заяви, че заповедта "не е в обхвата на австралийското законодателство" и че ще подаде съдебно оспорване.

В същата публикация X твърди, че Комисията за електронна безопасност е изискала от платформата да премахне съдържание за всички потребители в световен мащаб или да бъде заплашена от дневна глоба в размер на 506 000 щатски долара.

В понеделник австралийски съд потвърди глобалната забрана до сряда, като тогава съдът ще разгледа възможността за превръщането ѝ в постоянна. По време на изслушването адвокатите на Комисията заявиха, че базираните в Австралия потребители могат да използват виртуални частни мрежи, за да виждат публикациите.

След като министър-председателят даде пресконференция, на която отбеляза, че други компании за социални медии са изпълнили нарежданията, Илон Мъск му благодари "за информирането на обществеността, че тази платформа е единствената, на която може да се вярва".

Той заяви, че "ако на ВСЯКА държава е позволено да цензурира съдържание за ВСИЧКИ останали държави... тогава какво ще попречи на всяка държава да контролира целия интернет?"

На този фон, различни организации постоянно обвиняват X, че не успява да ограничи речта на омразата, откакто Мъск пое управлението ѝ през октомври 2022 г.

Редица водещи компании се изтеглиха от платформата за социални медии, след като доклади доказаха показването на рекламите им до съдържание, пораждащо омраза.

X и Мъск енергично отричат, че случаите на реч на омразата са се увеличили. Платформата дори заведе съдебно дело срещу Центъра за противодействие на дигиталната омраза, но миналия месец искът беше отхвърлен от съда.

Последните събития далеч не са първата конфронтация на Мъск с австралийските власти. Преди това той се е сблъсквал с Комисията за електронна безопасност по въпроси, свързани с модерирането.

Миналата година надзорният орган наложи на X глоба в размер на 386 000 долара за отказ да сътрудничи на проучване за злоупотреба с деца. А по-рано тази година нареди на X да премахне обиден пост към здравен експерт, който се подиграва с неговата идентичност като транссексуален мъж.

Тогава X заяви, че е блокирала публикацията за потребители, базирани в Австралия, за да изпълни заповедта, но допълни, че "ще подаде възражение срещу заповедта, за да защити правото на потребителите си на свобода на словото", припомня Fortune.