Марк Зъкърбърг и Илон Мъск така и не се качиха на ринга, въпреки сериозните закани от миналото лято, но основателят на Facebook все пак нанесе удар на главния изпълнителен директор на Tesla, като го изпревари в списъка на най-богатите хора в света.

Той вече е номер три в класацията с нетно състояние от 171 млрд. долара, прескачайки номер четири Мъск, който има нетно състояние от 168 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, цитиран от Fortune.

Данните показват, че главният изпълнителен директор на Meta е забогатял с десетки милиарди долари от началото на годината, причината за което в голяма степен се оказва звездното представяне на акциите на Meta.

Въпреки че официалната му заплата от десетилетие насам остава стабилна в размер на (!) 1 долар, Марк Зъкърбърг е най-големият акционер на Meta с над 350 милиона акции според последните публични документи на компанията. От януари акциите ѝ са поскъпнали с около 40%, което за милиардера означава 49 млрд. долара печалба от акциите, които притежава или контролира.

На този фон, един от основните източници на приходи за Илон Мъск – акциите на Tesla, се представят все по-лошо на пазара. От началото на годината те са се сринали с 43%, което я прави най-зле представящата се компания в S&P 500. Мъск притежава малко над 715 млн. акции на Tesla, а стойността им е спаднала със 76 млрд. долара от януари тази година.

Неубедителното представяне на Tesla идва, след като по-рано този месец компанията отчете първия годишен спад на продажбите от пандемията насам.

През уикенда тя намали цената на няколко от моделите си автомобили заедно със софтуера за пълно самоуправление.

Дори видни бичи инвеститори на Tesla напоследък се съмняват в посоката на развитие на компанията и очакват отговори от Мъск при представянето на резултатите за тримесечието днес.

И докато водещата компания на предприемача се проваля, той все още се опитва да си осигури пакет от 45 млрд. долара възнаграждение, което съдът отмени през януари (когато беше на стойност 56 млрд. долара).

Космическата заплата на Мъск може да го постави над Зъкърбърг по нетна стойност, но не е ясно дали пакетът ще бъде одобрен от акционерите на събранието през юни.

Двамата технологични лидери са в противоречие от години.

През 2016 г. Мета сключи договор със SpaceX за изстрелване на сателит, който щеше да осигури достъп до интернет в Африка на юг от Сахара. Ракетата се взриви по време на пътуването, което накара Зъкърбърг да напише във Facebook, че е "дълбоко разочарован".

След като Мъск купи платформата Twitter (сега X), Зукърбърг побърза да пусне Threads, неин конкурент, който Мъск по-късно нарече "зловещо тих".

Конфликтът ескалира през юни, когато Мъск предизвика Зъкърбърг в публикация в X. "Готов съм за мач в клетка, ако той е lol", написа ексцентричният милиардер.

Зъкърбърг, който има сериозен интерес и тренира бойни изкуства, прие предизвикателството и беше готов да организира битката. По-късно той я отмени, като заяви, че Мъск не е имал сериозно намерение да се качи на ринга.

"Дана Уайт предложи да направим това състезание с благотворителна цел. Илон не иска да потвърди дата, след това каза, че трябва да премине операция, а сега моли вместо това да направим тренировъчен рунд в задния ми двор", написа Зукърбърг в Threads и допълни: "Ако Илон се заеме сериозно с истинска дата и официално събитие, знае как да се свърже с мен".