Изпълнителният съвет на Световната банка одобри създаването на фонд за финансова помощ (FIF) в подкрепа на Украйна, като се очакват вноски от Съединените щати, Канада и Япония, разкриват източници, запознати с темата, пред Reuters.

Единственото възражение срещу решението е дошло от Русия.

Фондът, който ще се администрира от Световната банка, ще помогне да се изпълни обещанието на държавите от Г-7 да предоставят на Украйна до 50 милиарда долара допълнително финансиране до края на годината. Страната продължава да се бори с инвазията на Русия, която започна преди повече от две години.

Точните суми, които ще бъдат внесени от САЩ, Япония и Канада, все още се уточняват, но ще бъдат подкрепени от лихви от замразени руски суверенни активи, посочват източниците на информационната агенцияа

Гласуването в Световната банка дойде ден след като Европейския съюз се съгласи да даде на Украйна до 35 милиарда евро като част от дела на блока в по-голям планиран заем от страните от Г-7, също подкрепен от постъпления от замразената руска централна банка активи.

Джош Липски, старши директор на Геоикономическия център на Атлантическия съвет, коментира, че двете решения ще позволят на страните от Г-7 да осигурят значително увеличение на финансирането на Украйна и да изпълнят обещанията, дадени на срещата на техните лидери през юни.

„Това е сума пари, променяща играта“, казва той, като отбеляза, че разходите на Украйна за войната през 2023 г. са били около 80 до 90 милиарда долара. „Реалните ресурси на място могат да направят разликата”.

Президентът на Световната банка Аджай Банга коментира, че е „абсолютно отворен” към идеята за управление на заемен фонд на Г-7 за Украйна, подкрепен от приходите от замразени руски суверенни активи - поне за невоенни цели.

Активите бяха замразени малко след като Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. През май Банга каза, че Световната банка има богат опит в управлението на подобни невоенни донорски фондове, включително такъв за Афганистан.

Новият фонд ще позволи на неевропейски страни да участват в по-широкия заем.

Г-7 и ЕС обявиха през юни, че ще предоставят заем от 50 милиарда долара за подпомагане на Украйна, обслужван от печалби, генерирани от замразени руски активи. Повече от две трети от тях, около 210 милиарда евро, са блокирани в ЕС, като повечето от тях се държат от белгийския депозитар Euroclear.