По време на дълга пресконференция пред море от американски знамена в Trump Tower кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия заяви, че планира да се срещне с Володимир Зеленски в петък сутринта - и упрекна Европа, че е скъперническа по отношение на Украйна.

„Европа плаща само малка част от парите, които плащат Съединените американски щати, а ние имаме океан между Русия и нас; те нямат“, каза Тръмп, повтаряйки теза, която е изказвал и преди, включително по време на предизборния си дебат с демократката Камала Харис.

Преминавайки към друга предпочитана тема, Тръмп многократно изтъкна как е изисквал от европейските съюзници на НАТО да допринасят повече за алианса, когато е бил президент на САЩ, намеквайки, че ще направи същото, когато става въпрос за борбата на Украйна срещу руската инвазия.

„Европейските нации трябва да се изравнят, те трябва да плащат. Аз направих това с НАТО. Накарах всички да платят.“

Зеленски от своя страна завършваше ден на срещи във Вашингтон, включително с президента Джо Байдън, вицепрезидента Харис и двупартийна група членове на Конгреса, тъй като се опитва да подкрепи военната и финансовата подкрепа за Украйна преди изборите през ноември, пише Politico.

Байдън обяви военна помощ за Киев в размер на над 8 млрд. долара преди срещата в четвъртък, а Харис заяви, заставайки до Зеленски, че „борбата на Украйна е важна за народа на Америка“.

Но Киев се опасява, че ангажиментите на САЩ към Украйна намаляват с напредването на войната, особено сред републиканците. Дори Харис да спечели изборите, Конгресът все още играе решаваща роля при даването на зелена светлина за отпускане на средства за Украйна.

Тръмп използва пресконференцията си в четвъртък, за да повтори хвалбата си, че руският президент Владимир Путин нямаше да започне пълномащабна инвазия в Украйна, ако той все още беше в Белия дом. След това той повтори, че ще успее да осигури мир.

Казвайки, че познава руския автократ „много добре“, Тръмп настоя: „Вярвам, че ще успея да сключа сделка между Путин и президента Зеленски доста бързо“.

Запитан дали това ще включва отстъпване на земя на Украйна на Русия, той отговори: “Ще видим какво ще се случи”.

Последните коментари на Тръмп идват ден след като на предизборно събитие в Северна Каролина той заяви, че Украйна е трябвало да „отстъпи малко“, за да успокои Москва и да избегне кървав конфликт с нахлуващия си съсед, който според него „не е трябвало да се случи“.

Зеленски е на обратния полюс, когато отива на срещата с Тръмп в петък, след като републиканците го порицаха за това, че в началото на пътуването си в САЩ е посетил завод за боеприпаси в Пенсилвания, придружен от политици от Демократическата партия.

Предупреждението на Тръмп към Европа да даде повече на Украйна няма да помогне за успокояване на опасенията, че второто негово президентство ще отбележи завръщането на политиките, при които Америка се противопоставяше на НАТО и ООН.

Въпреки че европейските държави значително увеличиха военните си разходи за Украйна, Съединените щати все още са най-големият финансов и военен поддръжник на Украйна.

Позицията на Харис

„Подкрепата ми за украинския народ е непоклатима“, заяви днес вицепрезидентката и кандидат за Белия дом от Демократическата партия Камала Харис по време на среща със Зеленски.

„В моята страна има хора, които биха искали да принудят Украйна да се откаже от големи части от суверенната си територия, които биха поискали Украйна да се обяви за неутрална и които биха поискали от нея да се откаже от военните си отношения с други държави. Тези предложения са същите като тези на Путин и не са предложения за мир. Те са предложения за капитулация, което е опасно и безотговорно“, добави тя с не толкова дискретен намек за републиканския си съперник.

"Ако позволим на агресорите да отнемат територии безнаказано, Путин може да хвърли око на Полша, балтийските републики и съюзници от НАТО. Трябва да защитаваме международния ред и норми. САЩ подкрепят Украйна, защото това е в техен стратегически интерес. Нищо, което касае Украйна, не може да бъде решавано без самата Украйна", каза още Харис, цитирана от Reuters.

Зеленски ѝ благодари за подкрепата и допълни, че страната му спешно се нуждае от укрепване на противовъздушната си отбрана.